GHEORGHE FALCĂ: „EU AM REALIZAT PASAJELE DIN ORAȘ (DIN POTGORIA SPRE MICĂLACA ȘI SPRE GRĂDIȘTE)

Citind intervenția pe facebook (n.edit. – vezi articolul ascociat) a fostului primar al urbei noastre timp de 16 ani, cum că „EU (eu, eu, eu) am realizat pasajele din Potgoria (mă rog, poate fi o greșeală literală!) spre Grădiște (terminat în 1974) și spre Micălaca (finalizat în 1980), mi-am resetat interesul pentru intervenția de la Sinaia (27 ian. 2021) a lui Andrei Marga, fost ministru al educației, vorbind filosofic despre „Perspectivele Uniunii Europene”. Afirmând că frumusețea simpozionului este întreținută de modul în care „se aprind dezbaterile”, iar filosoful ațâță focul conturând „problemele redutabile” ale acestei „realități impunătoare”, care este Uniunea Europeană. Punem paranteze între care menționăm că Gh. Falcă este acum europarlamentar și luptă pentru reprezentarea țării noastre proporțional la funcții în comisii, anunțând periodic că „am votat”, „am votat” etc. Dincoace de paranteze, A. Marga identifică probleme, care se potrivesc atât de bine în concertul politic românesc, având prototip zâmbetul ironic al europarlamentarului, foarte asemănător cu al Clotildei, franțuzoaica șefă din capitală. Avem, spune Marga, „o criză de lideri adecvați condițiilor noilor teme contemporane”. Fără lideri responsabili, UE a devenit „o societate a vidului moral”, o „societate haotică”, o „societate narcisiacă”, ceea ce se potrivește cu semnificația declarației fostului arădean. „Eu am realizat” (narcisism administrativ), afacerea (repede uitată) a Fabricii de zahăr și altele menționate recent într-o emisiune televizată (vid moral), realizări imaginare ori transferul de responsabilitate (haotism), ca să nu mai pomenim de „criza arădeană”, întreținută sub forma „orașului în care nu se (mai) întâmplă nimic spectaculos”, decât, eventual, sub formă de promisiuni și declarații gratuite.

Gheorghe Falcă a fost 16 ani lider politic (și administrativ) în Arad, exercită această atribuție de partid din ambianța bruxeleză, fără a reuși să mobilizeze energii pentru o ieșire din declinul amatorismului administrativ al orașului din omega Mureșului. Fără lideri cu viziune, nu există nici un fel de democrație pentru selecția valorilor. Parlamentarii noștri au rămas iluștri necunoscuți între cei peste 600 de demnitari aleși. Ocupă un loc în rotondă, apasă butonul de vot la comandă și, așa cum procedează europarlamentarul arădean, apare în presă cu declarația „am votat…”. Fără opinii publice, fără o intervenție publică, fără un gest orientat spre binefacerile concetățenilor săi! Se sustrag controlului public, evitând orice fel de întâlnire cu votanții, până în preajma alegerilor, când reapar în piețe, distribuind calendare, pliante, promisiuni. Apoi, cu „sacii în căruță”, influențează distribuirea posturilor bine remunerate, umflând statele de plată ale consiliilor, primăriilor, prefecturilor și atribuirea de proiecte clientelei politice. Se reintră într-o apatie civică și într-un confort „dolce farniente”, în care doar „rondul de seară” mai animă și câte vreun articol de presă, semnat de vreun ziarist cu conștiința liberă. Ce fel de gazetă este aceea care descrie, laudă, relatează despre faptele provinciale ale decidenților (evit cuvântul demnitar, care are în familia sa ideea de „demnitate”, de corectitudine în favoarea mulțimii)?

În orașul nostru și în celelalte localități județene, se dosesc multe matrapazlâcuri, fără ca cineva să ia atitudine, pentru că oamenii administrației sunt interesați să-și mențină favoriții în birocrația favorizantă de salariu ambalat în sporuri dintre cele mai speciale și …derutante. Nici în spațiul capitaliștilor (zona de decizie politică din Palate), lucrurile nu sunt așezate cum ar trebui și nu toți sunt cu „scaunul la cap”. Europarlamentarul Gh. Falcă, al Aradului, solicită posturi de decizie într-o scrisoare recentă către președinta europeană, deși se așteaptă un Schengen de atâta vreme, precum și un tratament pentru țara noastră egal cu al celorlalte țări din UE. Degeaba ocupi un loc în schema financiară europeană, dacă nu manifești nicio responsabilitate pentru țara care te-a ales să-i reprezinți în cetățenia europeană. Degeaba ocupi o funcție, dacă nu porți răspunderea pentru protecția cetățenilor pe care-i reprezinți prin această delegare. Degeaba ești ales, dacă înșeli așteptările privind viața tihnită și cumpănită a cetățenilor.

Excursionismul politic a generat evitarea promovărilor bazate pe merite reale. Reforma administrativă, politică, educațională are nevoie de o reconstrucție prin democratizare. Însuflețirea funcționării statului ar avea rezonanțe asupra întregului sistem de organizare și funcționare a interogațiilor despre viitorul omenirii. Când se confundă omul cu funcția și când EU (eu, eu eu) se substituie gesturilor, fiți siguri că regăsim veleitariști, carieriști și amăgitori, îmbrăcați în haine poleite cu perfidie rânjitoare de cioară vopsită.

***

Notă: colajul de copertă este realizat dintr-o selecție de fotografii salvate de pe pagina de politician al lui Gheorghe Falcă

Critic Arad – ziar cu spirit critic

ARTICOL ASOCIAT:

 

 

 

 

 

 

 

 

Construcțiile imaginare din capul lui Gheorghe Falcă: „Eu am realizat pasajele din oraș (din PoTgoria spre Micalaca și spre Grădiște)”!

  Fostul „nostru” primar (din fericire) își continuă etalarea grandomanelor și imaginarelor sale realizări în mediul online. Toate astea în speranța că se mai găsește cineva să-l bage și pe el în seamă, pentru că altfel, dacă ai face o plimbare prin centrul Aradului și ai întreba 100 de arădeni „ce mai face Falcă?”, ar … Continuă lectura