Cred că toți sau, hai, aproape toți purtăm prin viață amprenta tatălui nostru. Eu îi datorez tatălui meu că m-am infectat cu microbul fotbalului. Și că mi-a croit cărarea părului în stânga. Mai apoi, aducându-mi cărți de două ori pe lună, la fiecare salariu al lui de ceferist, mi-a inoculat plăcerea lecturii.
Mi-a dat numele de Tristan, împrumutat din legenda lui Tristan și Isolda, producând panică în familie: „Pe cine naiba îl mai cheamă Tristan, în Micălaca noastră ancestrală!”. Atunci mi-a pus al doilea prenume Gheorghe, ambii bunici ai mei fiind Gheorghe, și spiritele s-au mai liniștit. Tatăl meu m-a purtat cu el la meciurile lui UTA, nu numai la Arad, ci și la Timișoara, Oradea, Cluj etc.. El a fost cel care m-a luat de mână într-o dimineață de duminică și m-a urcat în avion, să facem un zbor deasupra Aradului. Țin minte și astăzi, costa 20 de lei. Azi, se mai fac zboruri din acestea de agrement pentru copii? Nu cred.
Tatăl meu, Teodor, lucra 12 cu 24. Ieșea dimineața sau seara din tură, se urca în tren și venea să mă vadă, student fiind, la București. Îmi aducea toate cele și bani. Colegii de facultate îl adorau – era un om deschis, comunicativ, îi plăcea viața, era generos. Pleca, îl conduceam la Gara de Nord, se urca în tren și, ajuns la Arad, intra din nou în tură. După ce ne despărțeam, aveam ochii plini de lacrimi – atâta oboseală, atâta sacrificiu pentru fiul lui! Nu i-am spus nimic, niciodată despre acele lacrimi de admirație și de recunoștință pe care i le dăruiam.
Unul dintre visurile mele era ca, după absolvirea facultății, să avem abonament unul lângă altul, la meciurile UTA-ei. Am avut, vreo patru ani, până când l-am trădat – ziarist fiind și cronicar (și) de sport fiind, am trecut la masa presei. Dar cred că „trădarea” nu l-a supărat cât i-a adus mulțumire: fiul lui a ajuns ziarist și scria (și) despre meciurile UTA-ei.
Multe aș putea spune despre tatăl meu drag și multe, foarte multe nu i-am spus. Astăzi, când nu mai am rădăcini, regret și mai scap o lacrimă. Cred că așa suntem toți cei care am avut un TATĂ.
Tristan MIHUȚA