În zilele de 8-9 aprilie, la Budapesta a avut loc întâlnirea interguvernamentală economică între România şi Ungaria, precum şi un forum economic, care a avut ca scop creşterea schimburilor comerciale între cele două state vecine.

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, şi omologul său ungar, Peter Szijjarto, au abordat în cadrul dialogului bilateral mai multe subiecte, care urmeaza a fi aprofundate: operaţionalizarea Comisiei mixte, o structură menită să îmbunătăţească cooperarea economică între România şi Ungaria; înfiinţarea Camerei de comerţ bilaterale România-Ungaria, o structură prin care mediul de afaceri din România şi din Ungaria să poată să se apropie mai mult și acordul prin care se va realiza conexiunea între drumul expres Satu Mare – Oar şi drumul expres Mateszalka – Csenger, care va face posibilă deplasarea mai rapidă între România şi Ungaria.

La forumul economic româno-ungar, au participat circa 200 de persoane, reprezentând circa 150 de companii, din cele două ţări.  La manifestare au participat reprezentanţi a circa 75 de companii româneşti.

La această manifestare au participat, pe langa cei doi ministri şi delegaţiile lor, Gabriel Şopandă, Ambasadorul României la Budapesta; Florin Vasiloni (foto), consulul general al României la Gyula; Daniel Banu, consulul general al României la Szeged. Din cadrul comunităţii româneşti din Ungaria, au participat Gheorghe Cozma, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU) și oameni de afaceri care activează în diverse sectoare.

În anul 2020, schimburile comerciale bilaterale au ajuns la 8,992 miliarde euro, în scădere cu 4.51% comparativ cu anul 2019 ca urmare a contextului pandemic, din care 3,097 miliarde euro exporturi românești (-6.84% față de anul 2019) și 5,894 miliarde euro importuri din Ungaria (-3.23% față de anul precedent). Ungaria are o pondere de 6,3 %  în totalul comerțului exterior al României și ocupă locul 4 în exporturile românești, cu o pondere de 4.98% și locul 3 la importuri, cu o pondere de 7.32%.
Până în prezent, au fost înregistrate în România 14.200 societăți comerciale cu participare ungară la capitalul social (6.12% din totalul societăților cu capital străin), reprezentând un capital total investit de 1,386 miliarde euro (2.99 % din total capital social străin investit în România). Ungaria ocupă locul 11 în clasamentul investitorilor străini din țara noastră, din punct de vedere al capitalului investit. Investiţiile româneşti în economia ungară se ridică, în prezent, la aproximativ 278 milioaneeuro (capital), în peste 7.700 societăţi înregistrate. Se estimează ca, în următorii ani, acestea să crească semnificativ.