La Timișoara, Fritz se laudă că, eliminându-l pe Ionuț Nasleu din Consiliul de administrație al piețelor, a eliminat corupția din piețe! Oare? Eliminându-l pe Nasleu, Fritz a eliminat răul, adică mafia samsarilor din piețe? Mă îndoiesc! Pentru că nu Nasleu este problema reală a piețelor din Timișoara, ci mafia samsarilor, în fața căreia n-a rezistat nici un șef al piețelor și nici un primar din Timișoara, la capitolul corupție. Dacă Robu nu s-ar fi lăsat corupt șantajat și manipulat de astfel de personaje, precum Nasleu și n-ar fi acceptat ordinele de la interlopii politici (șefii de la partid) și astăzi era primar. Nu știu dacă decizia eliminarii lui Nasleu a aparținut lui Fritz sau viceprimarilor. E, desigur, una corectă, nu însă și suficientă. Răul cel mare n-a fost Nasleu, ci este, în continuare, mafia samsarilor din piețele agro-alimentare Timișorene. Aceasta este adevărata problemă a piețelor agro-alimentare din Timișoara. În acest sens, sper ca viitorul Consiliu de administrație și viitorul șef al piețelor din Timișoara să fie ceea ce trebuie să fie un șef al piețelor și un Consiliu de administrație: un administrator care să asigure accesul producătorilor agricoli autohtoni la mesele din piețe și al timișorenilor la produsele provenite din gospodăriile individuale. Mă tem însă că, precum predecesorii, viitorul șef al piețelor și viitorul Consiliu de administrație, vor fi corupți, în scurt timp, de mafia samsarilor din piețe, formată din pseudo producători, care, în complicitate directă cu șefii piețelor, organele de poliție și sub protecția autorităților publice, fac legea în piață, vânzând produse din spațiul intracomunitar sau import, în piețe, sub formă de mărfuri produse în România. Pentru că, nu mai constituie un secret pentru nici o autoritate publică, prin corupție (sau chiar legal), mafia piețelor, constituită din așa-zișii „samsari”, obțin de la primari și alți funcționari din primării, corupți – chiar dacă nu dețin terenuri agricole sau dețin dar nu cultivă nimic -, certificate de producător, în baza cărora substituie mărfurile produse în România cu mărfurile achiziționate din țările UE sau din import. Astfel, peste 90% din mărfurile comercializate în piețele agro-alimentare din Timișoara, provin din țările UE (Ungaria, Olanda, Spania, Bulgaria, Germania, Grecia etc.) sau din import (Turcia, țările din fosta Iugoslavie, Maroc, Costa Rica, Ecuador, China, India, Taiwan, etc.). În acest mod, producătorul român este dezavantajat și deposedat, prin metode nelegale, de dreptul legal de a-și desface produsele pe piață. Ca efect, corupția din piețe – generată de complicitatea dintre șefii piețelor, polițiștii din piețe și samsarii de mărfuri -, determină falimentul producătorului român, care n-are acces în piață să-și prezinte și vândă produsele sau este obligat să cedeze marfa samsarului (care a pus stăpânire pe mesele din piață, pe baza unui certificat de producător nereal), la un preț sub costul de producție.
De asemenea, corupția din piețe, privează cetățeanul timișorean de dreptul de acces la produsele autohtone. Asta fac de zeci de ani șefii piețelor din Timișoara. Se lasă mituiți de samsari și blochează accesul producătorului român, real, în piețele agro-alimentare. Efectele se văd în averile acumulate de șefii piețelor, din corupție. Verificați ce case au, ce mașini, unde își petrec concediile, raportați-le la veniturile declarate și aveți dovada corupției generalizate din administrarea piețelor timișorene. Deci, să nu fim naivi și să ne luăm după fentă. Credeți că, odată cu eliminarea lui Nasleu, din Consiliul de administrație al SC „PIEȚE” S.A. se va îmbunătăți accesul producătorului român în piețele agro-alimentare și timișoreanul va avea acces direct la produsele autohtone, la prețuri accesibile? Aiurea! Totul e circ și manipulare. Bătălia pentru controlul piețelor nu este pentru a se face ordine în piețe și a se asigura accesul producătorului real în piețe, ci, precum în toate domeniilor din România, bătălia se dă pentru controlul asupra mitei, asigurată de samsarii care controlează mecanismul prin care accesul producătorilor reali în piață, este blocat. Deci, nu știu sigur, deocamdată, care este scopul și obiectivul viitorului Consiliu de administrație și al șefului piețelor, dar, fiind previzibil, îl anticip. În nici un caz nu va fi să se facă ordine și să se redea piețelor agro-alimentare, rolul lor funcțional, adică de comercializare a mărfurilor produse de producătorul român și asigurarea posibilității că cetățenii Timișoarei să aibă acces la produsele autohtone. Mai degrabă cred că e bătălie pentru controlul șpăgilor colectate, în sistem piramidal, de șefii de piețe, de la mafia samsarilor. În câteva luni o să ne convingem de adevăr.
Ani de zile am încercat să elimin, din piețe, mafia samsarilor. N-ar fi fost o problemă, pentru că există și există cadrul legal adecvat. Dar, întotdeauna, a trebuit să constat că este imposibil. De ce? Pentru că cei care s-au opus eliminării mafiei samsarilor din piețe, prin toate mijloacele posibile (în special nelegale), au fost șefii din piețe și polițiștii, care au protejat aceasta mafie, prin toate mijloacele posibile și imposibile (au încercat să mă miluiască, să mă șantajeze, să mă intimideze, au făcut presiuni prin factorii politici asupra instituției, etc.). Sub justificarea falsă că pentru ei contează doar profitul realizat din contractele de spații și mese, în fapt își protejau accesul la șpaga asigurată de mafia samsarilor. Nimeni n-a rezistat acestei corupții, pentru că a beneficiat de sprijin și protecție politică. Nimeni n-a vrut, real, să elimine o astfel de sursă de venit ilicit, precum cea asigurată de samsarii piețelor. S-o fi schimbat mentalitatea? Să vedem, D-le Fritz! Se va impune disciplina nemțească, sau corupția românească? Deocamdată, având în vedere antecedentele, sunt mai mult decât sceptic că va învinge disciplina nemțească! E prea tentantă șpaga, ca să se renunțe la ea!
Pavel ROMAN