În urma atentatului cu bombă de la Arad, în care și-a pierdut viața omul de afaceri Ioan Crișan, Ioana Constantin, o tânără politician, fostă secretar de stat, a denunțat „complicitatea criminală” dintre oamenii legii și grupările mafiote.

Aceasta a dezvăluit cum funcționează crima organizată din România, care controlează politicul și, prin intermediul acestuia, instituțiile statului.

„Trebuie ruptă complicitatea criminală dintre grupările infracționale și poliție, justiție și politicieni. Ține de siguranța națională și de demnitatea statului român, iar unitățile de informații trebuie să revină în lupta cu rețelele de crimă organizată. Cazul de la Arad a redeschis discuțiile despre rețelele infracționale din zona de Vest, dar și din întreaga țara, despre reglările de cont în stil mafiot. Nu vorbim doar despre reglări între aceste structuri mafiote, ci despre faptul că își împart puncte vamale, județe și orașe, zone întregi unde operează și terorizează comunități largi”, spune Ioana Constantin.

Lege Anti-Clan

Aceasta reamintește că PMP a propus o lege care să destructureze rețelele mafiote, lucru care, în contextul atentatului de la Arad, se dovedește absolut necesară.

„În campania de la alegerile parlamentare, PMP a propus o Lege Anti-Clan care să trateze în mod special destructurarea rețelelor de crimă organizată și rămâne o necesitate această lege. Atenționam încă de acum un an că infracționalitatea va crește tot mai mult, că aceste rețele extrem de periculoase se cred de neatins în raport cu instituțiile statului.Există o rețetă care se tot repetă și pe care ne prefacem că nu o vedem: firme de pază implicate, complicitate criminală cu instituții și oameni ai legii, complicitate la punctele vamale, politizare excesivă în poliție și justiție. Vorbim despre trafic de persoane, unde ne aflăm în rapoartele Departamentului de Stat SUA fiind în topul statelor afectate, trafic de droguri, trafic de mașini, proxenetism, contrabandă, spălare de bani etc. Unele dintre rețelele de aici operează împreună cu rețele periculoase din alte state, așa cum se întâmplă în cazul traficului de persoane (inclusiv cu rețele din Albania, considerate cele mai periculoase)”, a declarat Ioana Constantin.

Aradul și Timișul, județe terorizate

„Revenind la județele din Vest, mai ales Arad și Timiș, comunități întregi sunt terorizate de tot felul de grupări, oamenii își pierd proprietățile forțați să le cedeze sau să le vândă pe niște prețuri derizorii, sunt șantajați, intimidați, terorizați. Fiind punct vamal, tot acolo s-au extins rețele periculoase care operează cu trafic de droguri, trafic de migranți, contrabandă etc. Fără complicitatea autorităților, fără lașitate și teamă, aceste rețele nu ar putea prospera și n-ar putea opera nederanjate. E drept că rețelele infracționale, interlopii, clanurile umilesc de multe ori instituțiile statului și oamenii legii. Pentru că sunt protejați de zona politică și pentru că aceste structuri mafiote au de multe ori tehnică mai sofisticată decât cei care ar trebui să le destructureze. Până și rețele mai mici reușesc prin complicitate cu oamenii legii și cu politicieni mărunți să opereze și să prospere nederanjate”, spune Ioana Constantin.

„Mafia dictează politicienilor, iar politicul face numirile”

Ioana Constantin atrage atenția că, în România, Mafia este cea care le dictează politicienilor iar aceștia din urmă fac numirile în fruntea instituțiilor de forță ale statului, acestea din urmă devenind, astfel, instrumente controlate de crima organizată.

„Dincolo de întărirea legislației, mai e nevoie de investiții pentru pregătirea resursei umane din poliție, de investiții în echipamente, de reintroducerea instituției sectoristului, precum și de o acțiune de depolitizare chirurgicală. Mafia dictează politicienilor, iar politicul face numirile. Organizarea de concursuri transparente, corecte în poliție e un pas care trebuie făcut rapid. Este obligația statului să asigure siguranța cetățenilor, iar demnitatea instituțiilor trebuie restabilită în relația cu aceste rețele de crimă organizată”, conchide Ioana Constantin.

Foto: Flaviu-Ovidiu Stuhulet

1 COMENTARIU

  1. Niste coate goale toți cei menționați. Nu aveți nici un Dumnezeu și asta nu poate fi de bine. Pocăiți va satanelor in costume, roba și uniforme. Ceea ce faceți voi in acel oraș se numește atentat la siguranța națională. Hărțuiți pe oricine v-ar putea face probleme, care v-ar putea expune monstruozitățile pe care le comiteți in actualul sat de pe Mureș. Traficanți de carne vie cunoscuți national, printre alte îndeletniciri a micilor politicieni-afaceristi.

    Un salut pentru cei rămași oameni între haitele de lupi.

    Semnat, Bogdan Barbura.

Comments are closed.