Duminică 13 iunie 2021 , a avut loc la Căminul Cultural din satul JOIA MARE , din Comuna Almaș , Județul Arad , FESTIVALUL OINEI – MEMORIALUL LAZĂR VESA , organizat de Asociația Cultural-Socială Tradițională „STRĂJERII COCIUBEI”, împreună cu familia ING. DAN VESA și PROF. RAFILA VESA , în colaborare cu PRIMĂRIA COMUNEI ALMAȘ , reprezentată de Primarul Ginuțu Costea și Viceprimarul Silviu Avram , precum și cu ASOCIAȚIA JUDEȚEANĂ DE OINĂ , reprezentată de Prof. Octavian Lupei Voicu , Președintele asociației .
Toate site-urile de prognoză meteo , prevedeau pentru această duminică un timp nefavorabil , cu ploi abundente , descărcări electrice și vijelii . BUNUL DUMNEZEU , SLĂVIT SĂ-I FIE NUMELE a îngăduit să fie altfel , a dat un timp excepțional , favorabil pentru un astfel de eveniment , desfășurat în aer liber . Un semn că DUMNEZEU ne iubește pentru ceea ce facem .
ÎȚI MULȚUMIM, DOAMNE !
Evenimentul a început la ora 14 , în prezența într-un număr mare a joimărenilor și ai invitaților lor dragi .
Festivalul a fost prezentat de D-na Profesoară Cristina Crișan . Cuvântarea de deschidere a fost rostită de fratele Pavel Cristea , co-președinte al A.S.C.T. „STRĂJERII COCIUBEI” .
În acordurile fanfarei Școlii Gimnaziale „LAZĂR TÂMPA” , din Almaș , Primarul Comunei Almaș , împreună cu subsemnatul am dezvelit o placă comemorativă , montată pe frontispiciul Școlii din Jioia Mare , în memoria ÎNV. LAZĂR VESA , care a predat în această școală timp de 30 de ani și a fost promotorul jocului de OINĂ din zonă .
A urmat un parastas ofeciat de Preacucernicii Părinți , Pr. Anghel , parohul Bisericii din Joia Mare , Pr. Pavel , Pr. Pasc , Pr. Negrean , pentru pomenirea învățătorului LAZĂR VESA , și a jucătorilor de oină din echipa „MĂGURA” Joia Mare , trecuți în neființă . În memoria celor plecați dintre noi s-a ținut și un moment de reculegere .
Foștii jucători de oină din ECHIPA „MĂGURA” din Joia Mare prezenți , au executat un joc demonstrativ de oină sub coordonarea Prof. Octavian Lupei Voicu , Președintele Asociației Județene de Oină .
Am dat citire mesajului Președintelui Federației Române de Oină , dl. Nicu Dobre , iar invitații prezenți prin luările de cuvânt au omagiat pe cei care nu mai sunt printre noi și au felicitat pe foștii jucători de oină . S-au înmânat medalii , diplome și tricouri personalizate celor care acum cincizeci de ani au activat în echipa de oină „MĂGURA” din Joia Mare .
Toți cei prezenți au primit flyere cu specificații despre eveniment .
Tânăra și talentata Eliza Hulbăr din Păiușeni , a expus câteva din lucrările sale de desen .
D-nul Daniel Stanc și d-nul Casian Dâmb , de la Asociația SAT CONCEPT , împreună cu d-na Veta Rusu , tulnicăreasa din Bulzeștii de Sus , Județul Hunedoara , au prezentat un frumos și emoționant moment cu un recital de tulnic , vechiul instrument al Moților Crișăni la care cântau de obicei femeile , chemând în acest fel comunitatea la diferite evenimente , sau în cazul vreunui pericol .
În cadrul spectacolului care a urmat în fața numeroșilor spectatori prezenți au evoluat interpreții de muzică populară Alexandru Pop Zărăndean , Florentina Bârlea , Viorel Rus , Grupul vocal „STRĂJERII COCIUBEI , Taraful Comunei Dieci condus de George Omota . Subsemnatul , am recitat poezia în grai JIOIA MARE-N SARBATOARE , compusă de mine pentru acest eveniment și pentru dragii mei joimăreni , cu care am copilărit și crescut .
În fața spectatorilor au evoluat apoi ansamblurile de jocuri populare ale Școlii Gimnaziale „LAZĂR TÂMPA” din Almaș , Instructor Marin Crișan și „VATRA ARĂDEANĂ” , coordonator Dorel Lazăr .
A urmat o masă frățească , acordată de distinsa familie VESA , principalul sponsor al acestui frumos eveniment .
Alți sponsori care au contribuit la buna desfășurare a acestui eveniment au fost Primăria Comunei Almaș, reprezentată prin Primarul Ginu Costea și Viceprimarul Silviu Avram , Ioan Barbatei din Arad , Florentin Manci din Germania .
În numele organizatorilor , eu vă mulțumesc tuturor pentru implicare și participare iar sponsorilor le mulțumesc pentru ajutorul acordat , pentru ca acest eveniment să se desfășoare în bune condiții !
DUMNEZEU , PE TOȚI SĂ VĂ BINECUVINTEZE ȘI SĂ VĂ DĂRUIASCĂ SĂNĂTATE !
Marius BRASAI