Spuneam, în episodul 3, că Iustin Cionca ar avea cele mai mari șanse să fie urmașul lui Falcă la conducerea PNL Arad, aceasta fiind singura soluție de evitare a unui război intern vizibil pentru membrii de rând, cei care votează.
Impresia de unitate ar rămâne în ochii lumii, inclusiv cu iluzia că Falcă se sacrifică pentru binele partidului. Beneficiile ar fi atât pentru partid cât și pentru Falcă, în timp ce un război pe contre ar fi catastrofal.
De ce nu l-am introdus în ecuație pe Neluțu Cristina? Sunt convins că acesta ar fi capabil să lupte cu Falcă, într-o finală județeană, dar sunt la fel de convins că senatorul ar pierde dacă s-ar confrunta cu Cionca sau orice alt candidat al fostului PDL, desemnat de către Falcă. Oricât de simpatizat este Neluțu Cristina, toți cei din fostul PDL s-ar coaliza împotriva lui. Mai ales primarii, conduși, așa cum spuneam, de către Iustin Cionca. Rezultă, fără dubiu, că Neluțu Cristina nu va candida, ci va prefera să-și betoneze o nouă candidatură pentru pentru Parlament. Presimt că va dori un mandat de deputat, alături de Sergiu Bîlcea, cel pe care l-a lansat în politică. Marele avantaj al lui Neluțu Cistina este acela că nu are dușmani, așa că poate înclina balanța după bunul plac. Condiția este una singură: betonarea locului eligibil pentru Parlament, indiferent cine câștigă președinția PNL Arad.

Atât, deocamdată. Să vedem!

Simion TODOCA