În urma căderii guvernului condus de Florin Cîțu, peste 40 de parlamentari liberali au transmis o scrisoare publică în care își manifestă sprijinul pentru desemnarea ca premier a lui Ludovic Orban.
De remarcat, că prin textul scrisorii, semnatarii îl sfidează atât pe Florin Cîțu, noul președinte al PNL, cât și pe președintele Klaus Iohannis care și-a declarat public sprijinul pentru premierul demis în cadrul recentei competiții interne din PNL pentru șefia partidului.
Redăm, mai jos, textul scrisorii semnate de parlamentarii liberali:

„Dragi români, România se află într-o criză politică și guvernamentală de mai bine de o lună de  zile, declanșată în mod iresponsabil și unilateral de prim-ministru și soldată astăzi cu demiterea Guvernului de către Parlament.

Nu există o explicație rațională asupra motivului pentru care România a ajuns în  această situație critică și nici în privința planului de soluționare a crizei politice. 

Ne delimităm public față de cei care se fac răspunzători pentru actualul context politic și social, care nu poate continua, ținând cont de așteptările societății românești. România este în fața unui dezastru umanitar determinat de impactul fără precedent al pandemiei COVID-19 și de incapacitatea Guvernului astăzi demis de a lua din timp măsurile necesare pentru a diminua răspândirea virusului.

Este previzibil faptul că situația sanitară se va agrava semnificativ în perioada imediat următoare, cu prețul pierderii vieții tot mai multor persoane. Totodată, crizei sanitare i se suprapune o evoluție economică extrem de dificilă, determinată de creșterea prețurilor la energie în perioada sezonului rece și de  erodarea puterii de cumpărare. Prioritatea absolută a acestui moment este una clară și lipsită de echivoc: soluționarea în cel mai scurt timp posibil a crizei politice și învestirea unui nou Guvern cu puteri depline, capabil să intre în funcțiune imediat și să facă față conjuncturii extreme în care se află România! Imperativul social actual se află în contradicție flagrantă cu orice tentativă de  tergiversare în identificarea unor noi soluții de guvernare.

Orice actor politic sau instituțional care acționează pentru perpetuarea incertitudinii politice și a  provizoratului demonstrează o iresponsabilitate criminală față de toți cetățenii României. Susținem refacerea coaliției de guvernare în jurul PNL, alături de USR-PLUS, UDMR și grupul minorităților naționale, ca fiind singura formulă politică în  acord cu votul exprimat de cetățeni în urmă cu un an de zile.

Respingem orice fel de înțelegere sau colaborare de natură a învesti un nou Guvern cu sprijinul  PSD. Considerăm că cea mai potrivită persoană, capabilă să negocieze refacerea  coaliției de guvernare și să conducă Guvernul în calitate de prim-ministru este  Ludovic Orban. El are calitățile necesare pentru a fi desemnat ca prim-ministru, susținut de Partidul Național Liberal, pentru a îndeplini această responsabilitate cu eficiență, coerență și echilibru imediat ce va primi votul de încredere al Parlamentului. 

Ludovic Orban este reprezentantul PNL care se bucură de cea mai mare autoritate publică, de cea mai vastă experiență politică și guvernamentală, dovedite în calitate de prim-ministru în cea mai grea perioadă cu care s-a confruntat România chiar de la debutul pandemiei. Situația de criză în care se  găsește România nu lasă loc de experimente politice. Facem apel la maturitate politică și înțelepciune din partea tuturor actorilor politici și parlamentarilor Partidului Național Liberal, precum și din partea celorlalte formațiuni politice parlamentare care și-au exprimat dorința de a continua guvernarea alături de PNL, prin susținerea lui Ludovic Orban ca prim-ministru”, se arată în scrisoarea semnată de parlamentarii PNL.

Dintre parlamentarii liberali arădeni doar senatorul Ioan Cristina a semnat scrisoarea de susținere a lui Ludovic Orban, deputații Glad Varga și Sergiu Bîlcea dovedindu-se captivi în hățurile lui Gheorghe Falcă și ale celorlalți pedeliști care au pus mâna pe singurul partid istoric care nu a fost distrus (până acum!) în România postrevoluționară.

De remarcat că, potrivit informațiilor noastre, deși a semnat pentru susținerea lui Orban, în contextul în care se pune problema ruperii actualului PNL senatorul Ioan Cristina nu va părăsi partidul.

Orlando T.