În data de de 23 noiembrie, Fundaţia „Pentru Musica” din Gyula a organizat o manifestare amplă, care a cuprins o expoziţie şi un concert aniversar, cu ocazia aniversării  a 30 de ani de la înfiinţarea corului „Pro Musica” din Gyula (Jula). 

Programul festivităţii, a început cu o expoziție de fotografii care reliefează activitatea corului „Pro Musica”,  la sediul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, (UCRU), din Gyula, vernisată de către mentorul corului, Ştefan Oroian, artist plastic renumit, mebru al Prezidiului UCRU.

Pe platoul din fața Catedralei Ortodoxe Române „Sfântul Nicolae”, a avut loc o slujbă de pomenire în memoria componenților corului care au decedat în decursul timpului. Slujba a fost oficiată de către un sobor de preoți ai EORU.

Un istoric al corului a fost prezentat de către preotul Florin Olteanu din Chitighaz, protopop de Gyula, membru al corului. Pr. Olteanu a spus printre altele că, „Pro Musica” este un cor românesc cu un repertoriu variat, care a încercat de-a lungul timpului să aducă o notă de unicitate în peisajul muzicii corale româneşti, fiind considerat şi „ambasadorul cultural al românilor din Ungaria”, pentru prezenţa sa de fiecare dată la cele mai importante evenimente culturale româneşti din această ţară. Dirijorul arădean, Gheorghe Flueraş a înfiinţat Corul „Pro Musica”, punând bazele unui grup solid în urmă cu un sfert de secol. Din cor fac parte fost etnici români din Ungaria, intelectuali, profesori, preoţi ortodocşi dar şi oameni de rând, iubitori de muzică corală românească şi internaţională. Timp de aproape 20 de ani, dirijorul corului a fost Gheorghe Flueraş, director al Filarmonicii de Stat din Arad. În prezent, dirijorul corului este tot arădean, în persoana prof. Adrian Bughi., un discipol al fostului dirijor. Corul a participat la însemnate concerte în ţară şi peste hotare, la diferite festivaluri (Grecia, România, Serbia). Au avut concerte la Pécs (1994), Lipova (1994), Argos Orestico, Grecia (1995), Curtea de Argeş (1997), Hódmezővásárhely (1998), Arad şi Şiria (1998), Piteşti (2000), Oradea (2001), Lugoj (2001, 2008, 2014, 2016), Csongrád (2003), Budapesta (2004), Orăştie (2004), Vârfurile (2005), Baia Mare (2005), Covăsânţ (2007, 2008), Seghedin (2013, 2014, 2015), Szentendre (2015), Vârşeţ, Serbia (2016). În oraşul Gyula, corul a organizat mai mulţi ani consecutiv festivaluri de muzică sacră, festivaluri de muzică laică și concerte de colinzi.

În cadrul concertului jubiliar, desfășurat în curtea Liceului ”Nicolae Bălcescu” din Gyula (LNB), corul „Pro Musica” a prezentat cântece religioase și o selecţie din muzică românească şi universală.

La manifestare au participat zeci de persoane, diplomați, foşti corişti, preoţi ortodocşi,  români din Gyula şi alte localităţi, etc. La manifestări au participat printre alții Florin Vasiloni, consul general al României la Gyula; Mircea Leucea, reprezentant al Ambasadei României la Budapesta; Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU); Maria Gurzău Csegledi, directorul Liceului ”Nicolae Bălcescu” din Gyula (LNB); Alina Pădurean, decan al FSUS din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad;  membri ai Prezidiului UCRU, ș.a.