Și, culmea cinismului, provocând o catastrofă umanitară?
Apropo! Și cine o să-l înlocuiască pe Fritz? Robu, cu mafia lui clientelară, care a jefuit bugetul public și a provocat criza „Colterm”, ori mafia pesedistă, care a demonstrat că lăcomia n-are limite? Nu sunt fan Fritz, că am văzut ce (nu) poate. E o marionetă pusă, de decor, de cei de la „Continental” și alte corporații, care nu-l mai suportau pe Robu și clientela sa, abonată la contractele Primăriei și care-i amenința cu aplicarea legislației antipoluare. OK! Fritz e un „papă-lapte” iresponsabil. Dar funcționarii din Primăria Timișoara, adică specialiștii pe domenii, aduși de PNL și PSD și „înrădăcinați”, în primărie, unde sunt? Ei ce-au făcut? Pentru ce și-au luat salariile? Administrația „Colterm”, care a generat datoriile uriașe și a căpușat până la paralizie societatea, unde e în această ecuație? E ușor să arătăm cu degetul și să-l înjurăm pe Fritz, dar nu e asta soluția. Demisia lui Fritz? Ce-ar rezolva? Un primar PNL sau PSD care va rezolva problema, cu sprijinul Guvernului și care ar reintroduce paradigma politică a clientelismului politic? Asta e soluția? Asta vrem? Păi, înseamnă că soluția există, dar nu este aplicabilă pentru că primarul este USR? Aici am ajuns? Ne jucăm, până și cu viețile oamenilor, pentru a obține beneficii și profit, imoral, cu sprijin politic? Cât cinism! De ce suntem ipocriți?
E evident că datoriile „Colterm” nu le-a făcut Fritz și că nu există altă soluție decât rostogolire lor sau reeșalonarea, cu acordul „EOn” sau „Delgaz”. Și tot la fel de evident e că nu datoriile „Colterm” sunt adevărata problemă, ci accesul clientelei la banii publici. Nu vi se pare o stranie coincidență faptul că, brusc, de când e Fritz primar, „EOn” și „Delgaz” nu mai sunt de acord cu rostogolire datoriei și cu plata eșalonata, deși o tranșă a fost deja achitată? Oare de ce nu acceptă aceste companii plata eșalonată, exclusiv, în cazul Timișoarei? Nu e dubios? De asemenea, nu vi se pare suspectă surditatea și lipsa de reacție a Guvernului României, la marea problemă a Timișoarei? Și că totul se rezumă la critici și acuzații? Oare dacă n-ar fi Fritz și USR la conducerea Primăriei Timișoara, „EOn” și „Delgaz” tot așa ar fi procedat? Mă îndoiesc!
Spre deosebire de administrația Robu, actuala administrație a plătit o parte din datorie, ceea ce dovedește buna credință. Or, când între a-ți recupera banii și a realiza profit și riscul de a nu-i mai recupera – generat de posibilul faliment al „Colterm” -, adică de a înregistra pierdere, alegi a doua variantă, adică pierderea profitului, nu se vede că e ceva putred și că-i mânărie politicianistă? Când soluția e simplă, la îndemâna oricărui factor politic, nu e evident că există o înțelegere murdară între Guvernul Cîțu și cele două corporații monopoliste, care țin populația României captivă, cu sprijinul guvernelor? Cum adică, renunți la eșalonare, respectiv la profit, când acesta ți-e scopul existenței? N-are nici o logică, decât dacă ți se impune, dintr-o zonă de care depinzi. Nu e o teorie a conspirației, ci un adevăr incontestabil, explicat prin colaborarea, de tip mafiot, imorală, dintre factorul politic și corporațiile monopoliste din România. Unde este economia de piață în acest caz? Dacă economia de piață funcționează și poți selecta furnizorii, de ce n-a putut Primăria Timișoara să schimbe furnizorul de gaze, dacă „EOn” si „Delgaz” au sistat furnizarea? „EOn” și”Delgaz”, dacă Primăria Timișoara schimba furnizorul, aveau varianta legală (pe care o au și în continuare) să-și recupereze datoria punând sechestru pe activele Primăriei Timișoara până la soldarea debitului. Primăria Timișoara, deși a încercat, n-a putut, pentru că există o înțelegere, de tip trust (cartel), pe piața românească, controlată de câțiva distribuitori de gaz și energie electrică. Și cine întreține aceste trusturi pe piață? Cine altcineva decât guvernele României? Deci, soluția aleasă, adică să blochezi furnizarea de gaz, cu riscul de a genera o catastrofă umanitară, nu e una întâmplătoare, ci, clar, una politică, de tip mafiot, pentru că e determinată de faptul că puterea politică nu suportă un primar „userist” într-o metropolă precum Timișoara, încercând să-l determine, astfel, să demisioneze. În aceste circumstanțe, e clar că procedura utilizată e una profund nedemocratică și de tip mafiot. Pentru că, sunt convins, imediat ce Fritz ar demisiona și în locul său ar veni un primar liberal sau „pesedist”, „EOn” și „Delgaz”, la comanda guvernului, ar furniza imediat gaze, fără alte condiții, acceptând exact ceea ce-a solicitat Fritz: plata eșalonată.
O altă variantă, în aceleași condiții, ar fi subvenționarea datoriei de către guvern, însă e greu de crezut că Timișoara poate beneficia de tratamentul Bucureștiului! În concluzie, când soluții există, dar nu sunt aplicabile din cauza apartenenței politice, unde e democrația și statul de drept (egalitate de tratament) în acest caz?
Rău, prost, incompetent, timișorenii l-au ales pe Fritz. În acest caz, e corect amestecul puterii politice de la București în administrația publică locală, prin șantaj, de tip mafiot, impunând unor corporații să ia măsuri radicale, pentru a determina demisia unui primar? Nu așa proceda și Dragnea? Oricum, pentru mine, ceea ce se petrece cu Timișoara e o dovada evidentă că între corporațiile monopoliste – gen cele care distribuie gazul și energia electrică în România și puterea politică, există o legătură ombilicala, de tip mafiot și că populația României a devenit captivă acestor corporații, cu complicitatea puterii politice. De asemenea, în ce privește gazul și energia electrică, cazul Timișoara m-a convins, încă odată, că populația României este spoliată, de corporațiile monopoliste, cu complicitatea puterii politice, iar reacția politicului la creșterea prețurilor e una formală, ipocrită și perversă, pentru că nu servește interesele populației, ci a corporațiilor. Unde e economia de piață și concurența, în domeniul gazului și energiei electrice, în România, dacă nu-ți poți schimba furnizorul și ești captiv unor trusturi monopoliste? Despre ce concurență vorbim dacă exista monopol pe rețelele de distribuție a gazului și energiei și toți depind de cei ce dețin rețelele de distribuție? Dacă Guvernul României voia, în câteva minute, șefii „EOn” și „Delgaz” erau atenționați că, dacă nu rezolvă problema (acceptând eșalonarea datoriei) „Transgaz” va sista furnizarea de gaz către aceste companii, pe aceleași criterii și principii aplicate Timișoarei: plata, pe loc a datoriilor și, mai ales, îndeplinirea clauzelor din contractele de privatizare în ceea ce privește investițiile. Aceasta era soluția corectă pe care Guvernul României o avea, dar pe care, premeditat n-a aplicat-o, din motive politicianiste. De fapt, prin sistarea furnizării gazului, populația Timișoarei fost pedepsită pentru că a ales USR și nu PSD sau PNL și că nu-l alungă pe Fritz, reînscăunând mafia clientelară, politică, la jefuit fondurile Primăriei Timișoara.
Apropo! Dacă aș fi organ de cercetare penală sau avocat al poporului m-aș autosesiza din oficiu și aș verifica câte orașe sunt în situația Timișoarei, cu datorii la „EOn” sau „Delgaz”, cărora nu le-a fost sistată furnizarea de gaze? Ex: în București, unde Guvernul României subvenționează, cu sume colosale, an de an, agentul termic și unde societățile de furnizare a agentului termic și a apei calde sunt în faliment, de ce nu s-a sistat furnizarea de gaz? Nu e discriminare? A! Bucureștiul nu e Timișoara „rebelă” și acolo e legală subvenționarea, nu? Acolo furnizorii de gaz nu-și permit să ia măsuri radicale, pentru că, monopolul lor pe piață, depinde de guverne, nu? Până aici a ajuns, se pare, cinismul politic: nu votezi cu mine, am instrumente, de tip mafiot, cu care să te pedepsesc. Acestea sunt cartelurile monopoliste. Și ce dacă asta presupune o catastrofă umanitară? Cât timp populația poate fi manipulată prin mass-media coruptă, ținută în ignoranță și nu reacționează, totul e posibil. Dovada? Pentru miile de morți de COVID 19, din cauza unor decizii iresponsabile a Guvernului Cîțu și a președintelui României, nu răspunde nimeni. Au scăpat, toți, nesancționați de către mass-media și societatea civilă, deși meritau alungați de la putere, cercetați penal și „călcați în picioare”. Efectul? În loc să-i sperie, genocidul, comis prin prostie, incompetență sau interese politicianiste, i-a încurajat să continue „marșul pe cadavre”. Și dacă, în cazul COVID-19, dau vina pe populație, pentru nerespectarea regulilor, în cazul eventualei catastrofe umanitare din Timișoara, pe cine vor da vina? Pe naivul Fritz, transformat în țap ispășitor? Dar ce trebuia să facă Fritz și n-a făcut și de ce soluțiile aplicabile unui primar PSD sau PNL, nu sunt viabile și în cazul lui Fritz? Pentru că, e evident că ceea ce face Guvernul Cîțu cu Timișoara e ceva premeditat, de un cinism înfiorător. Adică este pedepsită populația și unul din cei mai mari contribuabili la bugetul public, care asigură stabilitatea economică a României, pentru că a ales USR? Prin sistarea furnizării gazului, în pragul iernii, cu riscul de a genera o catastrofă umanitară, nefurnizând gaz, populației – care, conform Constituției și legilor, este proprietarul de drept al resurselor energetice -, ce face Guvernul României, de fapt? Nu îngrădește accesul la resurse al cetățenilor și încalcă, astfel, Constituția?
Pavel ROMAN