Dincolo de oroarea imensă care tocmai se petrece și de vâltoarea știrilor de tot felul care se revarsă șuvoi intoxicându-ne viețile și blurându-ne viitorul, m-a atins una în mod deosebit. Volodîmîr Oleksandrovici Zelenski. Pe scurt, Vladimir Zelenski, președintele mult-încercatei Ukraine. Omul despre care ziariști de duzină, „scribălăi” de doi bani pe la diverse fițuici obscure, dar chiar și unii care transmit pentru trusturi media serioase, l-au catalogat într-un fel inacceptabil; din „biet actoraș”, „un bufon ajuns președinte”, „un circar incapabil de performanță la cârma unei țări” sau „un actor al cărui loc nu e la conducerea unui stat, ci pe scenă”, NU l-au scos deloc. În mod ciudat, actorul, pentru un cetățean oarecare, fie el și ziarist, chiar dacă a terminat o facultate de n ori mai grea decât o alta, nu spun care, că-mi vor sari în cap sfertodocții care le-au absolvit, nu e considerat UN INTELECTUAL; nu se crede despre el că ar putea gândi, că ar putea avea opinie politică; nu se crede despre el CĂ ARE PROFUNZIMEA ȘI LECTURILE NECESARE pentru a putea înțelege ce înseamnă un stat și dedesubturile ocârmurii acestuia. Pentru „culții” de serviciu, care au cunoștințe superficiale, mai puține chiar decât un semidoct, actorul e un tont, socialmente vorbind, un ins care poate să arate ceva doar dacă i se pune un scenariu în mână și în niciun caz dacă este pus în fața unui spectacol real, cel al vieții, asupra căruia trebuie să se aplece fără vreo indicație tehnică sau de regie. Pentru sfertodocți, cum spuneam, locul exclusiv al actorului e pe scenă sau într-un film, unde să execute doar ce i se spune și în niciun caz să dea dovadă de vreun crâmpei de inteligență proprie, de inițiativă, de substrat. Și atunci, CUM să conducă un actoraș (penibilă și dezavuabilă diminutivizare) O NAȚIE, mai ales aflată la ananghie. Desigur, un actoraș e undeva dedesubt, pe treapta inferioară a scalei cu care se măsoară dimensiunea intelectualității. El nu va putea niciodată să facă ce poate face, la acest nivel, un profesoraș, un ingineraș sau un doctoraș. E categorisit ca fiind SUB ei. Facultatea pe care a absolvit-o el e circ, e nimic, e degeaba…
Ei bine, dragi intelectuali ai planetei, am o vorbă să vă spun: dispăreți, urgent, pe la scările voastre! Și încercați să vă scoateți infatuarea din cap, fiindcă actorul Vladimir Zelenski, prin tot ce a făcut și a spus în ultimele zile, v-a trosnit o palmă peste ochi de să vă zboare filmele „intelectuale” de prin creierii ăia rătăciți.
Cât despre voi, mame de copii, să vă învățați odraslele că profesorul de sport sau de desen e exact pe același palier cu profesorul de matematică, în fața cărora se scoate căciula în mod egal, cu egal respect. Cu siguranță, dacă un profesor de mate va desena o floare care va semăna cu un papuc, cel de desen va rezolva o integrală doar sprijinit, iar cel de sport va face un șpagat superb între o floare și un papuc, care va semăna izbitor cu o integrală, ghiciți ce: actorul le va putea juca pe toate cele de mai sus. Ba, între timp, va putea lua și niște decizii. Poate-ar fi cazul, zic, să încetăm să cântărim excelența, profesională sau umană, după facultatea absolvită. Vladimir Zelenski, OMUL, tocmai vă predă lecția aceasta!
Eugenia CRAINIC