Legenda spune că Putin ar fi împărțit fiecărui soldat rus câte un pachet de cărți de joc cu chipurile liderilor est-europeni, iar președintele Ucrainei este jokerul din pachetul de cărți.

Și tot legenda spune că primele versiuni ale cărților de joc au fost inventate la mijlocul secolului al IX-lea, în China, grație tehnologiei de imprimare pe hârtie cu ajutorul plăcilor de lemn. Cu toate acestea, pachetul standard de 52 de cărți pe care îl cunoaștem astăzi a fost creat abia în jurul anului 1450, în Franța.

Jokerul a apărut pentru prima dată într-un pachet de cărți de joc în jurul anului 1860. Conceptul acestei noi cărți s-a bazat pe un joc popular în acea vreme, numit Euchre. La mijlocul secolului al XIX-lea, jucătorii americani de Euchre au decis să schimbe jocul prin adăugarea unor reguli noi.

Pentru ca jocul să funcționeze corect cu aceste noi reguli, a fost nevoie de o carte suplimentară care să ofere un fel de „avantaj” jucătorului care o deținea. Această nouă carte a fost numită „Best Bower” și a devenit în curând cel mai mare atu al jocului.

Cuvântul ”bower„ provine din limba germană- ”bauer” și înseamnă ”fermier” fiind reprezentat de Jack of Clubs, Jack Of Spades, Jack Of Hearts și Jack of Diamonds.

Americanii continuă să vadă în politica internațională un joc de cărți și de aceea inventează câte un „Best Bower”. Ca o paranteză, Euchre este un joc de cărți în care obiectivul principal este să câștigi trucuri. Este de obicei jucat cu patru persoane care joacă în două parteneriate.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, joacă rolul unui „Best Bower” în cele două parteneriate. El cere o coaliție a țărilor din Est împotriva Rusiei și presiuni pentru a-l obliga pe Vladimir Putin să se așeze la masa negocierilor.

”Ne apărăm libertatea și țara! Avem nevoie de ajutor internațional. Am discutat cu președintele Poloniei, Andrej Duda. Am interpelat Grupul B9 pentru ajutor defensiv, sancțiuni, presiuni asupra agresorilor ruși. Împreună vom putea pune Rusia la masa negocierilor. Avem nevoie de o coaliție antirăzboi. ”, scrie Zelenski, pe contul de Twitter.

Liderii țărilor din Estul Europei au fost invitați de către Klaus Iohannis să se reunească în Grupul B9.

Și, de parcă penibilul României nu ar fi de ajuns cu inițiativa hilară a lui Iohannis, apare și Rareș Bogdan cu declarații pe tema invaziei Ucrainei, tocmai pentru a sublinia servilismul declarat americanilor: „M-a înspăimântat declarația domnului președinte al Statelor Unite, Biden, și până acum tot ceea ce a zis președintele Biden s-a adeverit, iată, informațiile au fost extrem de concludente și coerente. Domnia sa a spus, Vladimir Putin vrea să refacă URSS, Vladimir Putin nu se va opri la Ucraina, deci nu doar că nu s-a oprit la ținutul din Donețk și Lugansk și a atacat Kievul, care este în momentul acesta sub asediu, nu doar că a atacat trei orașe din vestul Ucrainei, și Vladimir Putin gândește și mai revanșard, și mai revizionist. Nu poți intra cu trupe sau cu armament NATO pe teritoriul Ucrainei, pentru că atunci va fi considerat automat un afront și un conflict direct cu Rusia, și atunci prima modalitate în afară de a sprijini Ucraina și refugiații de acolo, și de asemenea de a-i sprijini umanitar, este de a încerca să pui presiune, de a bloca economic, de a face o blocadă economică. A mai fost făcută la nivel mondial la adresa Panama sau la adresa Iranului. O blocadă economică totală cum i-a fost făcută lui Fidel Castro, o blocadă economică totală cum a fost, de asemenea, adresată Venezuelei, pentru că, altfel, Rusia va continua să sfideze. Rusia trebuie oprită prin presiune din interior. Din poporul rus nu aplaudă decât 35% invazia”, a declarat Rareș Bogdan.

Românii ar trebui să înțeleagă mai mult decât oricând că au niște conducători iresponsabili și că Rusiei nu îi pasă de riscurile unor sancţiuni occidentale în cazul invadării Ucrainei. Ambasadorul rus în Suedia, Viktor Tatarinţev, citat de Agerpres, a spuns într-un mod foarte clar: ”Îmi scuzaţi exprimarea, dar ne doare în cot de toate sancţiunile lor”, a declarat Tatarinţev într-un interviu difuzat sâmbătă noaptea pe website-ul cotidianului suedez Aftonbladet.

”Ne-au fost impuse deja astfel de sancţiuni şi într-un sens ele au avut efecte pozitive asupra economiei şi agriculturii noastre”, a subliniat experimentatul diplomat rus, care vorbeşte cursiv limba suedeză”, potrivit Agerpres.

”Am fost capabili să ne sporim exporturile. (De exemplu) Nu avem brânză italiană sau elveţiană, dar am învăţat să fabricăm brânză rusă la fel de bună utilizând reţete italiene sau elveţiene. Noi sancţiuni nu ar aduce nimic pozitiv, dar de asemenea situaţia nu ar fi atât de gravă cum spune Occidentul”, a explicat ambasadorul rus. Cu cât Occidentul face mai multe presiuni asupra Rusiei, cu atât mai puternic va fi răspunsul rus”, a spus Viktor Tatarinţev.

Modelul american creat pentru dezmembrarea statelor ale căror granițe au fost trasate prin tratate este aplicat acum de către ruși. Ceea ce mă intrigă, și atunci și acum, este lipsa de reacție față de manevrele americane, tocmai ca o expresie a servilismului despre care vorbeam. Iugoslavia a fost un stat cu care americanii au făcut exact ceea ce fac acum rușii cu Ucraina. Politica corectă care ne-a sterpezit dinții și ne-a abolit rațiunea, continuă să fie astăzi invocată de către NATO.

Pentru România, un conflict cu Rusia este o sinucidere curată. Insula Serpilor ocupată de ruși va veni la pachet cu lărgirea apelor teritoriale. Declarațiile și politicile iresponsabile ale politicienilor români actuali ne pot costa scump, căci până la urmă, Occidentul și Rusia își dispută câștigarea unui „Best Bower”, iar așa cum spunea George Orwell, războiul e război și singurul om bun e omul mort.

Zelenski este produsul unor laboratoare media care au experimentat rețeta americană de succes a Candidatului manciurian. Zelenski, fost actor de comedie, a fost vedeta seriei de televiziune satirică Slujitorul poporului, unde a jucat rolul unui profesor de istorie care și-a asumat funcția de președinte al Ucrainei.

În decembrie 2017, colegii săi au solicitat înregistrarea unui partid politic, cu același nume ca al programului TV, Slujitorul poporului. În 2018, Volodimir Zełenski a început să apară în discuțiile despre alegerile prezidențiale, observând o susținere tot mai mare. La 31 decembrie 2018, el și-a anunțat oficial participarea la alegerile prezidențiale programate pentru martie 2019, după care și-a înregistrat candidatura. Pe 31 martie 2019 a avut loc primul tur al alegerilor prezidențiale din Ucraina. În ciuda lipsei experienței la guvernare, actorul s-a clasat pe primul loc, obținând aproximativ 30% din voturi, astfel el s-a calificat împreună cu Petro Poroșenko în al doilea scrutin care au avut loc pe 21 aprile. În urma celui de al doilea tur al alegerilor prezidențiale, novicele în politică Volodimir Zelenski a fost votat de 73% dintre alegători, devenind astfel noul președinte al Ucrainei. Ulterior, partidul lui Zelenski a câștigat fără probleme și alegerile parlamentare, victorie ce a marcat schimbarea din temelii a clasei politice ucrainene, însă Ucraina s-a confruntat în permanență cu problem grave, precum războiul din estul țării cu separatiștii pro-ruși, sărăcirea populației, corupția endemică.

Ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina este un joc final al politicii marilor puteri, iar când cei mari se ceartă, cei mici ar trebui să meargă în camera lor.

Ciprian DEMETER

1 COMENTARIU

Comments are closed.