AM SCRIS!!! AM SCRIS, în sfârșit, într-o CARTE, după o bună bucată de vreme în care numai la scris nu mi-a stat gândul. Cumva însă, mi-am zis că însuși gândul e de scris, astfel că s-a născut o „Poveste de neiubire” cuprinsă într-o antologie plină de iubire, în care semnează nume grele ale literaturii contemporane și printre care sunt extrem de bucuroasă să mă pierd. Sâmbătă va fi lansarea, la București, așa cum o să citiți mai jos. Cum însă vremea și vremurile mă rețin la Arad, mă voi întâlni online cu cititorii de iubire. Culmea, tocmai când online-ul e pe cale de dispariție! Hahahaaa… Nu faceți să nu vă fixați ceasurile pentru ora două, sămbătă, când ajunge doar să dați un click pe linkul de mai jos și ne vedem. Vorbim. Dar n-am să vă las așa, fiți siguri, cel puțin pe cei din Arad. Dacă dă Dumnezeu pace și la vară cald, facem o lansare ca la carte și la noi acasă, că ar cam fi vremea să ne revedem, după atâta pauză! Vă promit o carte cu și despre iubire cum n-ați mai citit!
Ne vedem la lansare, da?
Eugenia CRAINIC
„Evenimentul va avea loc la Biblioteca Națională a României, Sala Pergament, incepând cu ora 14:00. Intrarea este liberă. Vă așteptăm!
S-au scris nenumărate cărți despre iubire, din perspective într-atât de diferite, încât, luate laolaltă, creează o amețitoare panoramă asupra acestui sentiment ce „nu cunoaște nicio silnicie“, după cum zice Camil Petrescu. Povești de dragoste nemuritoare, care sfidează timpul, iubiri imposibile, iubiri sofisticate, iubiri glamour, iubiri fragede, iubiri târzii, iubiri tragice, iubiri șovăitoare, iubiri frivole, consemnate când cu patimă, când cu obiectivitate, când cu împăcare, când cu exaltare, ne-au parvenit dinspre scriitorii din toate epocile și curentele literare, în proză, în versuri sau în artă dramatică, mai convingător sau mai desuet, fie cu acuratețe chirurgicală, susținând un mesaj ideologic, fie metaforic până la disoluția în poezie. Ceea ce convinge însă este, de fiecare dată, valoarea textelor, potențată de autenticitatea și vitalitatea fiecărei povești.
Am pornit în această inimaginabilă călatorie sub auspiciile iubirii încercând să adun sub stelele aceluiași cer femei pe care le admir și în care cred, femei împărtășind un destin artistic mai mult sau mai puțin „la vedere“, femei care se bucură de a fi fost predestinate aceleiași vocații și cărora actul artistic le este nu doar religie și crez, ci și matcă identitară. În același timp, proiectul s-a conturat firesc în ideea continuării recentei colectii de literatură feminină contemporană, care are în vedere promovarea și susținerea operelor autoarelor cu origini românești, în general au dovedit de-a lungul timpului că femeile au nu doar o acuitate exacerbată în analiza unor stări, trăiri, povești, al căror personaj sau martor sunt – ceea ce asigură în cazul oricărui act artistic un mise en scène de excepție –, ci și capacitatea de a consemna cu obiectivitate și detasare aspectele unei largi problematici. Astfel, pornind de la premisa că fiecare femeie are ceva de spus în privința iubirii – fie că e vorba de o perspectivă optimist-înălțătoare sau de o abordare pesimistă, prin prisma propriilor experiențe sau a unora străine –, le-am provocat pe autoarele prezentei antologii să relateze, în condițiile unei libertăți absolute, o versiune proprie a unei povești de iubire trăite sau imaginate, astfel încît volumul să se constituie într-un omagiu adus femeilor de ieri și de azi, precum și – sau mai ales – sentimentului suprem căruia îi suntem tributari cu toții. Inepuizabilă sursă de inspirație, iubirea este nu doar un pretext, ci și expresia unei libertăți artistice nezăgăzuite, ce are ca substrat impulsul interior de a o trăi, de a o păstra, de a o venera, de a o da mai departe.
Sub semnul acestei estetici chintesențial feminine, textele incluse în volum alcătuiesc un sensibil glosar de istorii despre iubire, a căror diversitate și virtuozitate conferă întregului nu doar carismă, ci și verosimilitate și forță.”