Istoric, religios, aparent moral sau pentru (dez)informare apar tot mai multe postări în mediul online, care vor, la comanda sau plata Kremlinului, să justifice agresiunea Rusiei contra Ucrainei. Dincolo de faptul că tot ceea ce se întâmplă nu are nimic creștinesc (a nu ucide e una dintre regulile de bază ale creștinului), rămâne doar o singură variantă: e crimă cu premeditare, respectiv genocid fără justificare (nu are nici circumstanțe atenuante pentru că nu este nici autoapărare și nici protecție), pe care nimeni și nimic n-o poate justifica.
Da, nu e un secret că Ucraina este un stat creat artificial, fără istorie clară și fără origine în afara Rusiei! Sunt slavi, din aceeași ramura cu rușii, e evident. Dar, asta nu scuză crimele și genocidul. Există alte mijloace pentru a rezolva diferendele. În secolul XXI să mai pui astfel problema e o mizerie morală, pentru că, în fapt, Ucraina nu e singurul stat creat artificial.
Începând cu SUA și până la Kosovo, ori Bosnia-Herțegovina, Elveția (cu cantoanele ei germanice, francofone, italiene), Austria (având aceeași origine germanica) s-au format pe principiul autodeterminării, principiu care a avut la bază cel mai democratic mod de a se autoadministra: voința majorității populației de pe un anumit areal.
În fond, ce înseamnă un popor și o nație? O asociere pentru promovarea și protecția intereselor populației, nu? Păi, dacă populația, majoritară, consideră că e bine așa, în ce logică vii tu, Rusia, să schimbi regulile și să impui ceva ce populația nu suportă? Adevărul din spatele atacului Rusiei asupra Ucrainei, n-are de-a face cu istoria nici cu democrația și este demagogie deșănțată. Cum să te duci și să-ți omori fratele pentru că nu e de acord să trăiască în același loc și același mod cu tine? De fapt, adevărul, ca și în cazul lui Hitler sau a altor imperii, e unul singur, extrem de simplu, dar bine ambalat în demagogie populistă ori religioasă: lăcomia și invidia. Rușii, spre deosebire de nemți, japonezi sau englezi, deși au avut toate resursele la îndemână, n-au reușit să performeze tehnologic din cauza comunismului stupid. Industria lor a rămas arhaică și au pierdut războiul rece, economic, pentru că au continuat și după căderea zidului Berlinului, să funcționeze cu o economie etatizata, în care statul și nu concurență, respectiv piața liberă, a decis. Or, uitându-se peste gard, rușii au avut un șoc, cu Ucraina, care i-a depășit ca nivel de trai și, mai ales, că dezvoltare economică.
Nu era un exemplu bun pentru populația imbecilizata a Rusiei ce se întâmpla în Ucraina, nu? Și nici faptul că Ucraina alesese drumul către Vest, nu către Est, din punct de vedere al dependenței economice, nu suporta Moscova. Adică, simplu, i-a deranjat că Ucraina nu mai putea fi jefuită de Moscova. Acesta este motivul real al invaziei. S-a dorit readucerea Ucrainei la statutul de „gubernie”, care să producă, exclusiv, pentru ruși. Așa au trăit rușii în timpul epocii sovietice. Prin metode de tip ev mediu, pe principiul mușchetarilor lui Dumas, upgradat: toți pentru unul. Adică, au „greblat” de la toți și ei n-au produs decât armament. Voiai, nu voiai, făcând parte din „frăția” sovietică, erai obligat să achiziționezi avioane, tancuri, puști, de la Rusia. În schimb, toată plusvaloarea creată (de multe ori și peste, infometand populația) trebuia s-o dai la ruși, pentru armament. Doar așa au știut și știu să trăiască rușii. Ghinionul lor cu Ucraina a fost că au gândit tot feudal și în secolul XXI. Adică s-au lăsat influențați de fosilele militare, arhaice, care nu mai sunt capabile să se adapteze vremii în care trăiesc și care au utilizat o retorică depășită. N-a mai funcționat nici propaganda proletcultistă, nici demagogia religioasă, nici diversiunea cu apartenența istorică, nici naivitatea occidentală și nici diversiunea prin manipularea occidentului, amenințat cu sistarea livrării gazului și petrolului.
Armata rusă (roșie) a fost percepută de ucraineni și occidentali, așa cum e: ca o armată de ocupație, fără scrupule, mai imorală și mai cinică chiar decât armata nazistă ariană. O armată funcționând precum hoardele mongole, pusă pe distrugere, jaf și genocid (exact cum a fost și în al doilea război mondial, dar a beneficiat de „imunitatea” învingătorului, la restabilirea adevărului). Or, cum n-au luat în calcul tehnologia performantă, în ce privește transmiterea informației, armata lui Putin s-a trezit expusă precum în emisiunile cu „big brother”, adică s-au manifestat în văzul întregului mapamond, expunându-se în toată „splendoarea” ei imorală.
Astfel, oricâtă propagandă deșănțată ar vinde rușii, că bombardează „chirurgical”, evitând populația și oricât ar încerca să mistifice realitatea, că urmăresc „denazificarea” și protejarea populației ruse împotriva discriminării, adevărul nu mai poate fi ascuns: armata rusă e o adunătură de sălbatici, primitivi, ce acționează potrivit instinctelor animalice, lipsită de scrupule și principii morale. Un adevăr care a provocat un asemenea val de ură, încât a unit aproape toată lumea împotriva Rusiei. În aceste circumstanțe, un nou război mondial? Exclus! E tot propagandă rusă care vrea sa instituie și să exploateze frica de război. Efectul? Dacă rușii nu se opresc și nu se retrag din Ucraina, va urma un război rușii contra restului lumii. E chestiune de timp până când restul lumii se va mobiliza, în bloc, pentru a susține, total, eforturile de război ale Ucrainei. Și până când vor face o blocada totală împotriva Rusiei. Degeaba au mizat pe șantaj, adică pe neutralitatea generată de dependența Europei de gazul și petrolul rusesc.
N-a ținut cacealmaua, decât în parte. Dacă rușii nu se opresc, Europa „va strânge cureaua” și va fi tot mai unită, pentru că ceea ce a făcut armata rusă în Ucraina, nu demobilizeaza, nu sperie, ci oripilează și crește nivelul de ură împotriva soldatului rus, generând unitate. Mai cu seamă că ucrainenii au spulberat mitul invincibilității armatei ruse, fabricat si vândut, de propaganda rusă. E adevărat că vor fi sacrificii (materiale) și umane, pe care Europa nu și le dorește, ce-ar putea fi evitate. Dar până când și în ce condiții? Nu poți sta mereu cu frică, sub șantaj, fără să reacționezi. Pentru că, în orice logică normală (făcând abstracție de costuri), în urma unei confruntări totale (chiar și nucleare), cei mai șifonați tot rușii ar ieși. Deși au gură mare și sunt autosuficienți, n-au resurse și nici motivația militarilor să se bată cu toată lumea, iar propaganda lor belicoasa e o cacealma. Deci, ne lăsăm păcăliți de cacealmaua lui Putin? Sau îi dăm peste bot, precum ucrainenii? Să începem cu diversionistii, nu?
Pavel ROMAN