Cu ocazia sărbătorii Sfintelor Paști, deosebit de importantă în viaţa comunităţii istorice româneşti din Ungaria, consulul general al al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, a fost prezent alături de românii din comunitate, la mai multe manifestări religioase, specifice marii sărbători creștine.
La miezul nopții, consulul general Florin Vasiloni a luat lumină și a asistat la la slujba Învierii, desfășurată la Biserica Ortodoxă Română din localitatea Micherechi (Mehkerek), oficiată de pr. paroh Ionuț Negrău, în prezența multor credincioși. La această slujba a asistat și Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU).
În prima zi a sărbătorii pascale, 24 aprilie 2022, consulul general Florin Vasiloni a luat parte la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala episcopală “Sf. Nicolae” din Gyula. Ceremonia religioasă a fost săvârşită de către preoţii de la centrul eparhial, în frunte cu PS Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria. La serviciile religioase au participat  etnici români din Ungaria şi turişti români aflaţi în concediu la Gyula. Printre sutele de participanţi amintim pe Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU); Maria Gurzău Czegledi, directorul Liceului “Nicolae Bălcescu” din Gyula (LNB); Ioan Ruja, membru al prezidiului Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU); Vasile Sucigan, președintele Autoguvernării Românești din Gyula, ş.a.
În cadrul programului religios, un grup de elevi de la Liceul „Nicolae  Bălcescu” din Gyula, instruiţi de prof.  Eva Pătcaş Sabău, au interpretat cântece, poezii şi rugăciuni pascale. La încheierea serviciului religios, Consulatul General al României la Gyula a sprijinit organizarea unei recepții, la care au participat  reprezentanți ai etnicilor români din Ungaria și ai autorităților locale. În aceeași zi, la orele 14, reprezentantul CG Gyula a participat la slujba vecerniei Pascale, desfăşurată în Biserica româno-catolică de la Șercad (Sarkad). Ceremonia religioasă a fost oficiată de către episcopul român din Ungaria, alături de alți preoți de la centrul eparhial. În oraşul Sarkad nu funcţionează parohie ortodoxă română. La iniţiativa autoguvernării române din oraş, condusă de Ioan Tat, slujba vecerniei  pascale se desfăşoară în fiecare an,  în Biserica româno–catolică din localitate.