În organizarea Şcolii Generale „Lucian Magdu”, în localitatea Bătania (Battonya), localitate aflată la aproximativ 20 km de Arad, vineri, 29 aprilie 2022, a avut loc o nouă ediție a Concursului Naţional de recitare de poezie românească, denumit după numele lui Lucian Magdu, poet, medic şi regizor local (1937-1968), la care au concurat 35 elevi de la 10 şcoli la care învaţă copii ai românilor din Ungaria: Gyula, Micherechi, Bătania, Chitighaz, Aletea, Leucușhaz, Pocei ş.a.m.d..


Evenimentul a fost onorat de prezenţa mai multor oficialităţi, printre care Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula; Daniel Banu, consulul general al României la Szeged; Mircea Leucea, reprezentant al Ambasadei României la Budapesta; Traian Cresta, purtător de cuvânt al românilor în Parlamentul de la Budapesta; Gheorghe Cozma, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU);  Eva Iova, redactor-șef al publicației ”Foaia Românească”, Delia Kovacs, redactor-șef al săptămânalului ”Cronica”; Alina Pădurean, decanul Facultăţii de Ştiinţe Umaniste şi sociale din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu” Arad; Sorin Haiduc şi  Larisa Chițu, director şi director adjunct al Colegiului Național ”Preparandia- Dimitrie Țichindeal” din Arad  şi alţi invitaţi. Concursul propriu-zis a constat din recitarea unor poezii din creaţia lui Lucian Magdu şi alte poeme, din literatura română,  la alegere.  Participanţii la acest eveniment au beneficiat şi de un program cultural, organizat de Andreea Szenes, profesor de muzică la şcoală gazdă, dar şi de o conferinţă pe teme pedagogice, susţinută de prof. Anca Stan, de la şcoala din Bătania. Toţi participanţii au primit diplome şi diverse premii.


În data de 30 aprilie 2022, absolvenţii claselor a XII- de la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula au primit „trăistuţa” de absolvire, în cadrul unei manifestătări desfăşurate la Gyula, în prezenţa unui public numerous. La eveniment au participat printre alţii Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula; Daniel Banu, consulul general al României la Szeged; Mircea Leucea, reprezentant al Ambasadei României la Budapesta; Gheorghe Cozma, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU); pr. Teodor Marc, vicepreşedintele Autoguvernării Româneşti din jud. Bekes, ş.a.m.d..
Programul serbării a cuprins mai multe părți. Cele două clase absolvente au urcat pe scenă și au prezentat câte un montaj liric, în limba română și limba maghiară, realizat sub îndrumarea unor cadre didactice, în care prin muzică și versuri elevii și-au exprimat recunoștința față de cadrele didactice şi părinţi. Elevii au primit câte o floare și un dar simbolic, o trăistuță, din partea colegilor din clasa a XI-a. În partea finală a programului oficial, conducerea școlii i-a premiat pe elevii merituoși, din clasa a XII-a.