Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad a organizat Ziua Porților Deschise în cadrul suitei de evenimente dedicate marcării a 30 de ani de la înființarea Consiliului Județean Arad.

Centrul de Zi pentru Persoane cu Dizabilități Opal și-a deschis porțile pentru toți cei care au dorit să cunoască mai bine specificul și oferta de servicii a centrului.

Președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca și vicepreședintele CJA, Ionel Bulbuc, au făcut o vizită surpriză în centru cu ocazia evenimentului. Cei doi au petrecut aproape două ore alături de beneficiarii care freceventează centrul, s-au arătat interesați de felul în care aceștia petrec timp de calitate, de tipul de activități și servicii de care beneficiază, dar și de feedback-ul pe care îl acordă familiile persoanelor adulte cu dizabilități serviciilor oferite în centru, la mai bine de 1 an de la inaugurarea Centrului de Zi Opal care este situat pe strada Mierlei, în cartierul Grădiște. Acesta reprezintă una cele mai mari investiții făcute cu sprijinul Consiliului Județean Arad în ultimii ani pentru persoanele cu dizabilități din județul nostru.

Proiectul ”Centrul de zi pentru persoane cu dizabilități OPAL”  este finanțat de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, cofinanțat de Consiliul Județean Arad și implementat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad în cadrul Programului de Interes Naţional „Înfiinţarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză şi locuinţe protejate în vederea dezinstituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi aflate în instituţii de tip vechi şi pentru prevenirea instituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi din comunitate.” Valoarea totală a investiţiei este de 680.842,54 lei, 310.110,00 lei fonduri nerambursabile; 34.457,00 lei contribuția proprie a DGASPC Arad și  336.275,54 lei cofinanțare din partea Consiliului Județean Arad, bugetul local pentru obiectivul de investiții. Perioada de implementare a proiectului este de 36 de luni.

Iustin Cionca – președintele Consiliului Județean Arad: Am ținut neaparat să vizitez astăzi centrul, după ce anul trecut pe vremea aceasta am tăiat panglica inaugurală. Când s-a pus problema co-finanțării unui obiectiv destinat persoanelor adulte cu dizabilități am spus imediat Da. De ce? Pentru că am realizat cât de importante sunt astfel de servicii în comunitate, atât pentru persoanele cu dizabilități, cât și pentru familiile acestora, care au uneori nevoie de un respiro. Să îngrijești o persoană cu anumite dizabilități este foarte dificil, plin de provocări, iar noi trebuie să venim în întâmpinarea lor cu astfel de servicii precum cele oferite de Centrul de Zi Opal.”

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creșterea calității vieții persoanelor cu dizabilități din municipiul Arad și prevenirea instituționalizării acestora. 

Beneficiarii direcți ai proiectului sunt persoanele adulte încadrate în grad de handicap accentuat, mediu și ușor, cu dizabilități mintale, psihice și asociate, din comunitate. Specialiștii noștri, angajații centrului, oferă  acestora servicii care îi ajută să își dezvolte abilitățile pentru o viață independentă și să se integreze social. De asemenea, sunt oferite servicii de informare și consiliere, de pregătire pentru piața muncii și sprijin în vederea găsirii unui loc de muncă, de abilitare și reabilitare. Beneficiarii participă și la activități culturale și sportive, li se oferă servicii specializate de înfrumusețare și sunt cooptați în activități de terapie ocupațională” a declarat Erika Stark, director general al DGASPC Arad.

Centrul de Zi pentru Persoane cu Dizabilități „Opal” a fost vizitat astăzi și de un grup de studenți la specializarea Asistență Socială din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad.