Consulatul General al României la Gyula a marcat în Ungaria, în urma dialogului cu autoritățile locale, ”Ziua Eroilor”, sărbătorită în acest an la data de 2 iunie 2022, în zilele 7-8 iunie.

La data de 7 iunie 2022, Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, a participat în patru locaţii din judeţul Hajdu-Bihar, în oraşele Debrecen şi Hajdúböszörmeny și comuna Săcal (Korosszakal) la ceremonii de cinstire a memoriei eroilor români. La manifestări au participat și membri ai comunității românești din Ungaria.
Manifestările au inclus slujbe religioase și depuneri de coroane de flori. Asistenţa religioasă a fost asigurată de către PS Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, însoţit de către pr. Cosmin Pop, protopop de Debrecen şi alţi clerici din cadrul eparhiei. La manifestări a participat şi o delegaţie a Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU), condusă de vicepreşedintele Bertold Netea.

În municipiul Debrecen, reședința județului Hajdu-Bihar şi al doilea cel mai mare oraş al Ungariei,  au fost depuse coroane la monumentul ostașului român, denumit în limbaj popular “Fecioara albă”, monument aflat în Piața Bocskai, din centrul municipiului. La ceremonie au participat în calitate de reprezentant al Primăriei Debrecen, domnul dr. Fauszt Zoltan, secretar adjunct al Primăriei Debrecen,  în numele căreia au depus o coroană comemorativă. În continuare s-a făcut deplasarea la Cimitirul Municipal din Debrecen, unde la „Monumentul ostașului român căzut la datorie”, situat în “Sectorul românesc” al cimitirului, a avut loc o slujbă religioasă, au fost depuse coroane și de asemenea ținut un moment de reculegere.

În aceeaşi zi, delegaţia Consulatului General al României la Gyula s-a deplasat în oraşul Hajdúböszörmeny, unde au fost primiţi către viceprimarul Sores Istvan. La ceremonia desfăşurată în “Cimitirul soldatului român” au participat reprezentanţii primăriei locale, reprezentanţi ai poliţiei locale şi media locală. Au fost depuse coroane la ambele monumente aflate în aceeaşi incintă. Cu această ocazie, viceprimarul Sores Istvan a subliniat bunele relaţii ale administraţiei locale cu Consulatul General al României la Gyula.
Consulatul general al României la Gyula a organizat o ceremonie religioasă, însoțită de depunere de coroane de flori, la monumentul eroilor din localitaea Săcal (Koroszakal), localitate cu veche tradiție românească. Ceremonia religioasă a fost susținută de noul preot paroh al comunității, Iulian Lenghel. Monumentul eroilor români din Săcal a fost inaugurat la data de 1 noiembrie 2020. La manifestare au fost prezenți un grup de elevi de la Şcoala din, însoțiți de noul director al școlii, Ioan Cozma.
În data de 8 iunie 2022, CG Gyula a organizat o ceremonie de depunere de coroane la monumental eroilor români situat în Cimitirul localității Nagykereki, jud. Hajdu-Bihar.