Mi-a atras atenția o știre de presă din Timișoara: „Primăria Timișoara vrea să lase romii de pe Loga fără curțile caselor!” Ce pot spune decât, bravo viceprimarului, Lațcău! E primul (și sper că nu ultimul) din Primăria Timișoara pe care rromii nu l-au cumpărat și care spune adevărul despre ceea ce se întâmplă în Timișoara. Din păcate, pentru a pune în practică ceea ce e legal, viceprimarul nu are susținere în propria instituție. Pentru că „relicvele” ce conduc serviciile din Primărie, adică „dinozaurii” de pe timpul lui Ciuhandu, Cojan și Robu, veroși și perfizi, sunt cei care au permis ca rromii să pună stăpânire pe cele mai frumoase clădiri, în cele mai frumoase zone ale Timișoarei și să ocupe abuziv domeniul public. Cu alte cuvinte, romii n-ar fi putut ajunge proprietari pe clădirile istorice, (prin dubioase retrocedări) și n-ar fi devenit proprietari, de fapt, pe terenurile proprietatea Statului Român, fără complicitatea funcționarilor din Primărie, a celor de la Cartea Funciară, a procurorilor, polițiștilor și judecătorilor. Statul, pentru că a fost reprezentat de funcționari corupți și de incompetenți, s-a autofaultat, pierzând patrimoniul. În spatele majorității retrocedărilor stau acte false și complicități penale.

Apropo! De unde știau rromii de clădirile aflate în patrimoniul statului, în administrarea Primăriei, nerevendicate, dacă nu de la Primărie? Ei furnizau rromilor datele, iar rromii, prin rețele de trafic de influență, inventau moștenitori (de regulă din Germania, Austria sau Ungaria), cărora, chipurile, le cumpărau dreptul la moștenire. Întreb și eu, ca un om „cu toate țiglele pe casă”: cine, dacă află că este moștenitorul real al unui imobil în Timișoara, renunță la imobil contra unei sume modeste (nici 25% din valoarea reală a imobilului) în favoarea romilor? Să fim serioși! Numai un moștenitor inventat, care nu e decât un complice la fals, face asta! Și procurorii, polițiștii, judecătorii chiar nu s-au prins și n-au știut că moștenitorii sunt creați, artificial, de romi, în complicitate cu funcționarii din Primăria Timișoara și cei de la Cartea Funciară? Dacă au avut îndoieli, de ce n-au constituit și apelat la comisii rogatorii, pentru a afla adevărul despre moștenitorii falși? Răspunsul? Știau exact ce se întâmplă. Dovada? Multe dintre retrocedări sunt astăzi nu numai în proprietatea romilor, ci și în proprietatea executorilor judecătorești, polițiști, procurori, judecători, funcționari din Primărie, care s-au lăsat mituiți cu imobile aflate în patrimoniul Primăriei Timișoara pentru a închide ochii. Știați că, „campionul” retrocedărilor din Timișoara, ale cărui imobile au ajuns pe mana mafiei italiene și țigănești, e un cetățean maghiar (Szalay, sau ceva apropiat), pe numele căruia au fost retrocedate zeci de clădiri istorice din toate zonele celebre ale Timișoarei (Piața Unirii, Piața Operei, Piața Traian, Bulevardul Loga etc.), aproape fără verificări?

Întâmplător, am avut o verificare în care o grupare specializată în astfel de tranzacții imobiliare (italiană) „evaporase” vreo patru sute de mii de euro, TVA, prin prestări de servicii fictive. Ce credeți c-am descoperit? Moștenitorul care obținuse retrocedarea era același Szalay, care mai obținuse zeci de astfel de retrocedări. Cum le obținuse? Prin falsificarea Cărții Funciare, cu ajutorul funcționarilor de la Cartea Funciară, prin înlocuirea filelor originale, cu alte file. Analizând atent filele, am constatat că fila din registru, cu antetul „Imprimeriei Naționale” era tipărită prin 1947, iar Szalay devenise proprietarul clădirii prin 1938. Cum s-a putut înscrie un drept de proprietate obtinut in 1938, pe o fila imprimata în 1947, numai „fachirii” de la Cartea Funciară o știu. Bineînțeles că am sesizat organele de cercetare penală. Efectul? NUP! Ba chiar, într-o discuție privată, un procuror mi-a spus că sunt un naiv dacă cred că se va rezolva ceva. Pentru că mai toate retrocedările către clanurile de romi, s-au făcut în stilul vânzării cetățenilor germani de către comuniști: contra mită.

Unii funcționari care au participat la retrocedări sau cercetări au făcut milioane de euro, ori s-au ales cu clădiri de patrimoniu. Deci, cazul prezentat de Lațcău, nu e ceva singular, o excepție, cum îl prezintă viceprimarul Tabără. Așa este cum spune Lațcău. Rromii nu cumpăra terenurile, de la Statul Român, ci doar imobilele, iar terenurile, de regulă, ori le concesionează, ori le stăpânesc, de fapt, abuziv. De ce nu cumpără terenurile? Pentru că sunt scumpe și ei nu cumpără nimic la prețul pieței. Vor doar ieftin și valoros ca să poată realiza profit la vânzare. Or, în centrul Timișoarei, terenurile, conform grilei de impozitare, costa și 300 euro/mp. Iar ei au obținut imobile de milioane de euro, cu zeci de mii sau sute de mii de euro, adică mult subevaluate, fapt ce trebuia să dea de gândit autorităților că ceva nu e în ordine (a se vedea cazul spitalelor „Louis Țurcanu” si spitalul de ortopedie). Cum să cumpere terenuri la prețul pieței? Unde e „ghișeftul”, adică păcăleala tipic țigănească? În aceste circumstanțe, poate că terenul din spatele clinicii de oftalmologie, pentru că e vorba de un obiectiv de interes public, va fi preluat de stat, pentru că nimeni nu va risca să forțeze o posesie, care poate crea un precedent periculos, adică să se știe, oficial, că romii ocupă abuziv mii de mp. de teren în centrul Timișoarei. Sunt sceptic însă că demersul lui Lațcău va avea continuare și vor fi repreluate, în patrimoniul Primăriei și alte terenuri ocupate abuziv. Pentru că Fritz și Lațcău nu pot elimina găștile din Primăria Timișoara care au operat și continuă să opereze în complicitate cu clanurile de romi, pe care le protejează. Credeți că întâmplător au fost anulate, în instanță, organigramele propuse de noua conducere a Primăriei? Și întâmplător fostul șef al Poliției Timișoara, oportunistul milițian Cojan, a fost repus în funcție, deși e pensionar special „de un secol”, cumulând o pensie nesimțită (în raport cu contribuția) cu salariul uriaș ca șef al Poliției Locale?

E mai mult decât evident că între funcționarii Primăriei Timișoara și judecătorii de la Tribunalul Timiș și Curtea de Apel Timișoara, există o strânsă colaborare (complicitate), sudată în ani și ani de retrocedări dubioase. Se sprijină reciproc, la greu, pentru că au nevoie unii de alții, nu? Dovada că funcționarii Primăriei Timișoara nu vor face nimic în privința recuperării terenurilor, proprietatea statului, ocupate abuziv de romi, e confirmată și certificată de cazul vecinului meu, Căldăraș Ștefan și a soției sale, Lămâia Cârpaci (membră a celebrei familii, Cârpaci, campioană le deținerea de imobile retrocedate, în Timișoara). Deci, Căldăraș și Cârpaci sunt două grupări de romi care dețin zeci de imobile în Timișoara, obținute prin cumpărarea dreptului de moștenire, prin retrocedare, în condiții extrem de dubioase în ceea ce privește depistarea moștenitorilor și transferul dreptului de moștenire. Sunt două grupări de rromi, care n-au avut niciodată un loc de muncă, n-au avut nici o activitate oficială și legală realizatoare de venit, dar dețin proprietăți de zeci de milioane de euro. Din ce? Din Germania, susțin ei, lăsând să se înțeleagă că din ajutorul social din Germania și-au cumpărat proprietățile din România. Oare? Nu e ceva paranormal? Milioane de euro din ajutoare sociale? De ce nu verifica, prin comisii rogatorii, autoritățile românești, proveniența reală a veniturilor acestor familii (apropo, n-ar fi cazul ca șeful ANAF să demareze trâmbițata „cruciadă” împotriva averilor ilicite, cu clanurile Căldăraș și Cârpaci din Timișoara?)? Știți de ce nu se fac verificări, totuși? Pentru că veniturile romilor au aceeași origine ca veniturile politicienilor: furt, evaziune, cerșetorie, șantaj, mită și înșelăciune.

Temă pentru D-l Lațcău: În 2019, familia Căldăraș și Cârpaci, cumpăra un imobil în Timișoara, pe str. Glad, nr. 39. Nu pentru că era scump, ci pentru că era ieftin, dar atractiv, pentru că era situat pe un teren de aprox. 1000 mp, care aparținea domeniului public. Imediat după achizitie, în baza unei autorizații de extindere (!?), profitând de corupția din Primăria Timișoara, Căldăraș demolează imobilul și reconstruiește altul, fără a respecta proiectul și autorizația de construire emisă pentru extindere. Beneficiind de complicitatea funcționarilor din Primăria Timișoara (care și sesizați s-au făcut că nu văd ce se întâmplă), romul Căldăraș a construit, pe lângă imobilul principal, încă două imobile și o terasă, ocupând, abuziv, nelegal, aprtoximtiv 60% din terenul statului, cu construcții neautorizate. Deși am sesizat în nenumărate rânduri Primăria Timișoara, Poliția Locală Timișoara, Prefectura Timiș, organele de cercetare penală și ISC, despre faptul că romul Căldăraș ocupă abuziv și construiește fără autorizație pe domeniul public, încălcând POT și CUT, PUG și PUZ, deranjând majoritatea vecinilor de pe două străzi (care au făcut o petiție în acest sens) funcționarii Primăriei, polițiștii locali, functionarii ISC si ai prefecturii, tocmai pentru a nu crea un precedent în domeniu – după ce s-au jucat de-a na-ți-o ție, că n-am competență, vreo jumătate de an -, la final, cand joaca a ajuns pe biroul procurorului, au omis și continuă să evite să menționeze, în actele încheiate (PV de contravenție, sesizarea instanței de judecată, solicitări, etc.), că terenul pe care s-a construit, nelegal, aparține Statului Român. De ce omit, deliberat, să facă aceste precizări? Exact pentru ceea ce susține Lațcău: ca să nu se deschidă o „cutie a Pandorei” în Timișoara, privind ocuparea terenurilor, nelegal, de către rromii care au acaparat, prin mijloace dubioase, majoritatea clădirilor din Timișoara. O astfel de acțiune, în cazul în care ar lăsa romii fără terenurile deținute abuziv, ar determina romii să spună cui și cât au dat mită în Primăria Timișoara. Cum e cazul Dosarului nr. 31888/325/2021, privind construcția de pe Glad 39, în care rromul Căldăraș Ștefan, este acuzat că a construit fără a respectă autorizația de construire. Cazul se află azi în instanță, nu pentru că funcționarii din Primăria Timișoara și-ar fi făcut datoria, ci pentru că am insistat și n-am renunțat, obligând practic funcționarii din Primăria Timișoara, după pets jumătate de an de tergiversări, să aplice legea. Însă pentru că sunt șantajabili și vulnerabili în fața clanurilor de romi, funcționarii, așa cum am precizat anterior, au aplicat legea formal, atunci când au solicitat demolarea imobilului, adică readucerea la forma inițială ori autorizată. Astfel, în acțiunea înaintată Judecătoriei Timișoara, funcționarii Primăriei Timișoara, au omis esențialul, respectiv ce reclamă viceprimarul Lațcău: să precizeze că toate construcțiile nelegale, de pe str. Glad, nr. 39, Timișoara, s-au făcut pe domeniul public al statului. Credeți că întâmplător s-a omis acest aspect? Nu fiți naivi! A fost premeditat. Pentru că în Primăria Timișoara funcționează o „cloacă penală”, instalată la serviciile de urbanism, arhitectură, complice cu clanurile de romi, care, dacă nu va fi înlăturată, va bloca orice inițiativă de genul celei propuse de viceprimarul Lațcău. Pentru că sunt corupți și șantajabil, devenind, practic, în urma coruperii, instrumentele prin care clanurile de romi ale Timișoarei ocupă abuziv o mare parte din terenurile aflate în administrarea Primăriei Timișoara și, cu tupeul șantajistului ce se bazează pe corupție, „dau cu tifla” autorităților, pe modelul Căldăraș: „avem și noi oamenii noștri, în Primărie”!

Pavel ROMAN