Biserica Izvorul Tămăduirii de pe bulevardul Tomis, zona Macul Roșu este construită pe un teren care nu este înscris la OCPI. Intabularea dovește dreptul de proprietate, iar acest lucru este demonstrat de existența acestei înscrieri în Cartea Funciară.

Primarul Municipiului Constanța, Vergil Chițac, i-a trimis o scrisoare ÎPS Teodosie, prin care îi solicită să respecte o decizie definitivă a instanței. Primarul spune că au trecut 10 ani de la construirea ilegală și fără autorizație, pe spațiul public, pe trotuar, în zona Macul Roșu, a unui imobil în care funcționează improvizat un lăcaș de cult, biserica „Izvorul Tămăduirii”, numită de către constănțeni “Biserica de pe trotuar”.

”Dreptul la libertate religioasă al enoriașilor pe care îl invocați în mod tendențios, nu poate fi corelat unui abuz instituțional în formă continuată, precum construirea ilegală a imobilului și perpetuarea utilizării acestuia ca spațiu impropriu pentru funcționarea unei biserici, mai ales că acest fapt nu face cinste imaginii Bisericii Ortodoxe Române în secolul 21 și sabotează chiar prestigiul ei”, a declarat primarul Vergil Chițac.

ÎPS Teodosie le-a transmis credincioșilor că toţi cei care au dărâmat biserici au murit „în chinuri groaznice” și a precizat că preoți și creştini vor rămâne în biserică zi și noapte.

„Ce e biserica? E locaşul lui Dumnezeu. Nu te temi de cuvântul lui Dumnezeu, care zice: de va strica cineva lucrul lui Dumnezeu, îl va strica Dumnezeu pe acel şi s-a dovedit că aşa este. Toţi care au dărâmat biserici au murit în chinuri groaznice. Cum să mutăm un loc sfinţit de 20 de ani şi cum să lăsăm pe Dumnezeu batjocorit? Nu voi accepta, mai degrabă mor eu decât să moară biserica aceasta. Nu se va dărâma, aici vom sta. Voi programa creştini şi preoţi să rămână în biserică zi şi noapte şi nu se va dărâma peste ei. Nici Poliţia nu poate să strice lucrul lui Dumnezeu”, a afirmat IPS Teodosie.

Biserica Izvorul Tămăduirii, cu toate că a fost denumită Biserica de pe trotuar, după cum se poate observa nu este situată pe trotuar. La fel ca orice alte unități comerciale sau construcții de altă natură, Biserica Izvorul Tămăduirii se află aliniată zonei destinate construcțiilor, iar trotuarul există de sine stătător, fără a bloca circulația. Este suspectă lipsa de îngrijorare a edilului Constanței față de cârciumile care își extind terasele de cele mai multe ori pe trotuar, iar trecătorii sunt nevoiți să treacă efectiv prin terase, prin mesele ocupate de clienții barurilor. Așa cum se vede în imaginile de mai jos, trotuarul își păstrează aliniamentul și în dreptul Bisericii.

Ciprian DEMETER