În perioada 19-21 august 2022, Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, a participat la manifestările prilejuite de închiderea celei de-a XIII-a ediții a Programului de tabere “ARC”, la muzeul găzduit de “Cetatea Neamț”, ctitoria Muşatinilor care dăinuieşte peste veacuri în orașul Târgu Neamț. La ediţia din acest an au participat şi 45 de elevi şi profesori din cadrul comunităţii istorice româneşti din Ungaria.
Taberele ARC s-au desfășurat în perioada 18 iulie – 22 august 2022, în centrele de agrement de la Oglinzi, județul Neamț, și Sângeorz-Băi, județul Bistrița Năsăud, în serii consecutive de câte 7 zile. La Oglinzi, au fost organizate 5 serii, iar la Sângeorz-Băi – 4 serii. În cadrul celei de-a XIII-a ediții a Programului de tabere “ARC”, peste 1200 de elevi, studenți și tineri din 18 state, atât din comunitățile istorice, cât și din diaspora, au redescoperit România prin intermediul atelierelor de limba română, geografie, istorie, sport, muzică, desen și al excursiilor atent organizate la obiectivele turistice și culturale din județele Bistrița-Năsăud, Neamț și împrejurimi. Sub îndrumarea a peste 70 de profesori voluntari, copiii au avut oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile de comunicare în limba română și de a-și îmbogăți cunoștințele despre istoria, cultura și civilizația românească.
Timp de cinci săptămâni, elevi și tineri români din Moldova, Ucraina, Ungaria, Albania, Serbia, Bulgaria, Macedonia de Nord, Franța, Grecia, Italia, Austria, Germania, Portugalia, Belgia, Cehia, Emiratele Arabe Unite, Canada, SUA și Irlanda de Nord au participat la o serie de ateliere care s-au axat pe dezvoltarea abilităților de comunicare în limba română și pe îmbogățirea cunoștințelor despre istoria, cultura și civilizația românească. În plus, elevii și tinerii români de pretutindeni au participat la excursiile organizate pentru descoperirea obiectivelor culturale și turistice din zonă;
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, alături de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Ministerul Sportului, au asigurat cheltuielile de cazare şi masă pentru toţi participanţii din cele două tabere. De asemenea, Departamentul a organizat şi a suportat transportul pentru participanţii din comunităţile istorice, precum şi cheltuielile de transport din Bucureşti până la tabere şi retur pentru grupurile participante din diaspora.
La evenimentul festiv de sâmbătă, 20 august 2022, alături de echipa Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, condusă de secretarul de stat Gheorghe Cârciu, au participat Vasile Dâncu, Ministrul Apărării Naţionale; Janina Sitaru, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe; Ciprian Şerban, vicepreşedintele Camerei deputaţilor; Irina Stănculescu, consul general al României la Cernăuţi-Ucraina, alţi reprezentanți ai Parlamentului României, ai Guvernului, ai unor misiuni diplomatice ale României în străinătate, precum și ai autorităților publice locale şi județene, în prezenţa IPS Iosif, Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale şi a altor prelaţi.
Diaspora Festivităţi de închidere a Taberelor ARC 2022 la Cetatea Neamţ