Nu suntem fani ai celor de la BUG Mafia, dar nici nu ne declarăm „heitări”, ca să românizăm un termen împrumutat de la englezi. Însă, în cazul de față, ne inspiră titlul melodiei lor, „Poveste fără sfârșit”, cunoscut fiind faptul că printre altele, BUG Mafia are în repertoriu mai multe melodii care sunt de fapt un manifest anti-sistem.

Nu despre BUG Mafia dorim să vorbim astăzi, ci chiar despre sistem, despre lege, despre legea care există, dar nu se aplică, deși măsurile în cazul de față au fost luate de mult.

Este un caz despre care am mai scris, un caz de pe strada Mărului, dar nu partea rău famată, care între timp a dispărut, a acestei zone ci mai degrabă partea de agrement.

Un arădean și-a cumpărat în urmă cu aproximativ doi ani o casă de vacanță în zonă. A făcut totul așa cum cere legea, iar imobilul este inclus în CF, acea Carte Funciară. A fost, cel puțin așa s-a dovedit până acum, o achiziție cu probleme de vreme ce, arădeanul s-a trezit cu doi vecini care pe lângă că sunt scandalagii, și-au construit imobilele fără a avea nicio autorizație, iar unul dintre ei a mai și blocat un drum aflat pe domeniul public. Mai mult decât atât, același vecin a și împrejmuit o parte din imobilul noului venit în zonă cu un gard…

Despre Ioan Costea vorbim, fost polițist și milițian, sectorist în zona cartierului Alfa. El și prietenul său Petre Stepănescu (atenție la acest nume) își fac veacul la casele lor, noi spunem că „de vacanță”, din zona străzii Mărului. Uneori, poate e nefericit termenul pentru că de fapt se întâmplă des, petrec împreună și apoi încep scandalurile cu vecinii. Poliția, fie că vorbim despre cea statală, fie despre cea locală, îi cunoaște bine, pentru că în decursul anilor s-au făcut multe, poate prea multe plângeri.

Povestea asta ce pare fără sfârșit a pornit anul trecut în februarie. Noul vecin, cel cu acte în regulă, le-a făcut plângere lui Ioan Costea și Petre Stepănescu. Urmarea a fost cea logică, în sensul că la data de 19 martie 2021, Direcția Generală a Poliției Locale – Serviciul Disciplina în Construcții i-a trimis arhitectului șef al Primăriei Arad a adresă prin care cerea demolarea imobilului construit fără autorizație de Ioan Costea.

După cursul normal al evenimentelor, la data de 10 mai 2021 Poliția Locală a atașat pe gardul imobilului lui Ioan Costea o somație (sau înștiințare) că în termen de 30 de zile va fi demolat imobilul pentru că a închis un drum de pe domeniul public.

Practic, vorbim doar despre niște coli scrise prin birourile Poliției Locale sau ale Primăriei, pentru că nimic din ce a fost scris în ele nu s-a și transformat în fapte.

Încă de anul trecut, noul vecin al celor doi amintiți mai sus, proprietar cu acte în regulă, a trimis mai multe cereri la Primăria Arad prin care cerea să afle care este stadiul acestui proces. A fost ignorat total deși la fiecare cerere termenul de răspuns era de 30 de zile. Nimic…

Anul acesta, la data de 3 mai, aceeași Direcție Generală a Poliției Locale – Serviciul Disciplina în Construcții a mai făcut o adresă spre arhitectul șef în aceeași problemă. Suntem în luna august, iar acea adresă a fost, și ea, ignorată…

Sătul să tot aștepte, noul vecin al celor doi a făcut o „Plângere penală pentru abuz în serviciu” înregistrată la Parchetul de pe Lângă Tribunalul Arad.

Tot el a și discutat cu secretarul general al Primăriei Arad această problemă. Discuția a avut loc în luna septembrie a anului trecut, iar secretarul general al Primăriei, Lilioara Stepănescu, a concluzionat că „domnul are dreptate”. Doar atât, pentru că faptic nu s-a întâmplat nimic.

Și pentru că vorbeam la începutul acestui articol despre „sistem”, așa cum sistemul ignoră acest caz, noi nu putem să nu ne punem un semn de întrebare, sau nu putem să ignorăm faptul că secretarul general al Primăriei Arad, Lilioara Stepănescu, este soția vărului primar al unuia dintre cei doi vizați în acest caz, Petre Stepănescu…

Numitul Petre Stepănescu are și momente în care devine violent, iar într-un astfel de moment l-a lovit puternic cu un obiect contondent în cap pe un alt vecin (vezi galeria foto), ceea ce se vede în această fotografie. Cel agresat de Petre Stepănescu a fost la Institutul de Medicină Legală și a primit un certificat medico-legal prin care se adeverește că a suferit mai multe leziuni traumatice.

Cine nu își face treaba în acest caz? Poliția Locală a făcut tot ce a depins de ea, dar din partea arhitectului șef nu s-a mai întâmplat nimic, iar secretarul general al Primăriei, rudă cu una dintre persoanele vizate, a spus doar un „domnul are dreptate” și acolo și-a încheiat rolul.

Între timp, pe una dintre cele două construcții lipsite de autorizație, a apărut un cablu electric pe gard. „Nu știe nimeni dacă este și curent în el, dar cine riscă în acest caz știut fiind faptul că aici în zonă au fost multe cazuri de violență, mai ales din partea lui Petre Stepănescu? Dacă a fost în stare să-l lovească în cap pe vecinul, cine riscă să și încerce dacă este sau nu curent în acel gard”, spune vecinul celor doi.

Astfel, la mai bine de doi ani de când Poliția Locală l-a înștiințat pe Ioan Costea că imobilul va fi demolat în 30 de zile, imobilul este încă în picioare, iar în zonă scandalurile provocate de cei doi sunt la ordinea zilei.

Lucian Dănilă

2 COMENTARII

  1. Interesanta aceasta pasivitate.Eram copil dar retin cum .opera’generatia tatalui meu.Ei nu prea mergeau cu jalba pe la autoritati.Luau problema in maini proprii(cutit,boxer,baston)cautau persoana,la birt,acasa si-i dadeau „lilioare”.

  2. Ce mai cauta aceasta Desculta in primaria Arad, parca si-a dat demisia, s-au curentul provocat la deschiderea usii cand si-a dat demisia a scos hartii de unde erau dosite ?

Comments are closed.