În data de 15 septembrie 2022, consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni, a vizitat Centrul de Cercetare şi Laboratorul de diagnostic al companiei Vascular Genetix din Budapesta. Acţionar majoritar al acestei entităţi este Szabo Ferenc, originar din Gyula, absolvent al Liceului “Nicolae Bălcescu” şi fost student al Facultăţii de  Medicină din Oradea.
Consulul general a fost întâmpinat şi a avut discuţii cu conducerea acestui institut: Zalán Péterfi; Peter Puskas; Márton Megyeri, toţi specialist în medicină şi management. În această unitate îşi aduc aportul şi cercetători de origine română.
Vascular Genetix posedă, conform celor prezentate, cea mai modernă instalație de secvențiere a genomului (NGS), de ultimă generație, din Ungaria, fiind complet automatizată, cu randament ridicat. Această instalaţie utilizează cele mai noi tehnologii pentru a efectua teste de calitate garantată, standardizate, rapide și rentabile a probelor, în scop de cercetare și diagnostic. Centrul Vascular Genetix abeneficiat de investiţii de cca. 10 milioane Euro  şi deruleză proiecte de cercetare, finanţate de UE, statul ungar şi resurse proprii, de cca. 10 mil. Euro. Printre specializările centrului, se numără:
– Diagnosticul clinic. Expertiză în tehnologiile de secvențiere de generație următoare și bioinformatica clinică.
– Cercetare biomedicală. Gamă largă de instrumente genomice avansate, inclusiv genotiparea de mare performanță, secvențierea genomului, transcriptomului sau metilomului .
– Epigenetica. Analiza metilării ADN-ului, a demetilării ADN-ului și a efectelor funcționale în aceste modificări prezintă cercetătorii în epigenetică în programarea dezvoltării, diferențierea celulelor, identificarea bolilor.
– Metagenomică și microbiologie. Genomica determină compoziția și adnotarea funcțională a populațiilor microbiene complexe, oferind perspective asupra interacțiunilor dintre microorganisme și mediile lor.
– Alimentație și agricultură. Progresele în tehnologiile genomice oferă acces la abordări de testare indisponibile anterior.
– Biologie moleculară și biotehnologie. Analizele metilomilor, transcriptomilor, probelor de proteine imunoprecipitate, genomurilor și diversității microbiene au un impact deosebit de mare pentru cercetătorii care lucrează în domeniul biologiei moleculare sau al biotehnologiei.

Szabo Ferenc a prezentat Vascular Genetix ca fiind o companie membră a holdingului Vascular Group, care cuprinde mai multe companii, cu activităţi multiple, ce operează în Ungaria, România, Europa şi Statele Unite ale Americii: Vascular Research Group (lider regional în cercetare și dezvoltare preclinică, bazat pe o platformă tehnologică pentru proteine mici de clasă mondială); Vascular Ventures (comerț cu dispozitive medicale și soluții biotehnologice inovatoare: echipamentele moderne pentru terapii minim invazive ceoferă un nivel ridicat de asistență profesioniștilor din cardiologie, radiologie, neurologie și chirurgie vasculară); Vascular Diagnostics (diagnosticare şi testare la scară largă a COVID); Platan Eger Health Center (centru medical privat în Eger); Centrul Cardiovascular Uzsoki Kft (laborator de hemodinamică intervențională; centru de îngrijirea a pacienților cu afecţiuni cardiologice); Universal Leasing KFT (companie specializată în comerţul auto).