Duminică, 9 octombrie 2022, la Centrul Cultural din cadrul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula (LNB), în organizarea Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU), cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Siluan, s-a desfășurat cea de-a XIII-a ediție a Festivalului de păstrare și promovare a tradițiilor populare românești, intitulat „La obârșii, la izvor”.


Festivalul, devenit deja tradiție, prezintă anual cultura și tradițiile populare românești din câte un județ din România, cu zonele lui folclorice, pentru publicul românesc din Ungaria, provenind în special de la parohiile EORU.
Ediția din acest an a fost organizată împreună cu artiști din judeţul Timiş, veniți la Gyula prin sprijinul Consiliului Județean Timiş. La manifestări au participat Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula; Daniel Banu, consul general al României la Szeged; Elena Samoilă, consilier judeţean, reprezentant al CJ Timiş; Gheorghe Cozma, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU); pr. Vasile Pop, reprezentant al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad ş.a.
Ca de fiecare dată, manifestarea culturală a fost precedată de Sfânta Liturghie Arhierească, săvârșită în Catedrala Episcopală „Sf. Nicolae” din Gyula, de către ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, alături de  PS Părinte Siluan, împreună cu un sobor format din alţi preoţi din Ungaria şi România.


PS Siluan a adus mulţumiri celor care au sprijinit financiar desfășurarea evenimentelor: Fundației „Gabriel Bethlen” din cadrul Oficiului Primului Ministru de la Budapesta, Consiliului Județean Timiş,  precum și Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula.
Programul artistic al zilei s-a ținut după amiază, pe scena Centrului Cultural al LNB și a cuprins dansuri şi cântece populare, interpretate de tineri solişti şi dansatori din cadrul Ansamblului „Banatul” din Timişoara.