Fotbalul a oferit multe picanterii. Arbitrii erau stimulați ca să arbitreze corect. Dacă voiai să te favorizeze, trebuia să cotizezi din greu. Se plăteau și 90-100.000 de lei. Chiar și în Divizia B. Erau bani, nu glumă. Îmi amintesc că Otto Anderco, din Satu Mare, a condus un UTA-Dinamo, la Arad. Înainte de meci, fusese invitat în fabrică – toți arbitrii erau morți după catifeaua produsă la UTA… Anderco, și-a ales fel de fel de calupuri de catifea… Numai că la meci a tras pentru Dinamo cu o nesimțire crasă… Deh, UTA dădea catifea, dar Dinamo dădea pașapoarte și vize de ieșire din țară… După meci, cei de la UTA l-au dus la gară, cu o Dacia… Se deschide portbagajul, Anderco își ia sacoșa cu echipament și dă să ia și catifeaua, când „poc” un oficial de la UTA trântește capota și strivește degetele arbitrului. „Astea, nu, nu de data asta, domnule Anderco”!
Un mare șmecher, ca să nu zic altfel, era arbitrul Șerban Necșulescu, din Târgoviște. UTA urma să joace la Ilba-Seini. Lângă Baia Mare. Necșulescu fusese desemnat arbitru. În drum spre „locul faptei”, s-a oprit la Arad. Conducătorii UTA-ei au încercat să-l determine să arbitreze corect, așa că l-au dus la ICRTI, de unde arbitrul a plecat cu trei cojoace „Alain Delon”. Ei bine, nici nu începe bine meciul de la Seini (eram martor, de la o așa-zisă masă a presei) că Necșulescu inventează un 11 metri pentru gazde. Cojoacele celor de la UTA au fost nimic, pe lângă cotizația celor de la Seini. Și apoi, omul s-a orientat – a luat și de la unul, și de la celălalt, scorul final fiind 1-1.
Dar cel mai straniu, cel mai incredibil episod, s-a petrecut la un meci Aurul Brad-UTA. Arbitra Florin Tăbârcă, din Râmnicu Vâlcea. Se produce un fault, discutabil și acela, între careul de 16 metri și fanionul de la colțul terenului. Tăbârcă fluieră. Mingea este așezată pentru lovitură liberă. Și, stupoare!… Un ins, un civil, intră pe teren, ia mingea și o duce la punctual cu var, de la 11 metri. „Încă 10.000”, zice către Tăbârcă, lucru mărturisit de jucătorii utiști. Iar Tăbârcă acordă penalty-ul cerut. Insul care pusese minge pe punctual de 11 metri era primarul Bradului. Am scris toate acestea în cronică, cei de la UTA au trimis cronica la Federație și am fost chemat la FRF, împreună cu Coco Dumitrescu, chipurile, pentru audieri. Aiurea. Totul a fost o formalitate, iar marele mincinos a fost unul Pavel Peană, trimis al ziarului Sportul, care nu s-a rușinat să ascundă adevărul.
Fenomenul sportiv oferea de toate, și măreție și decădere. Decădere morală, mai ales.
Tristan MIHUȚA