Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut, în cadrul vizitei oficiale efectuate la Budapesta, la 15 noiembrie 2022, întrevederi cu reprezentanți ai minorității române și ai mediului de afaceri românesc din Ungaria.
În cadrul întrevederii cu reprezentanții minorității române, ministrul afacerilor externe a prezentat rezultatele discuțiilor cu omologul ungar, ministrul Péter Szijjártó, și cu premierul Viktor Orban în ceea ce privește obiectivele prioritare de pe agenda bilaterală, cu accent pe protecția drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ungaria.
La întâlnire au participat ambasadorul României în Ungaria, Gabriel Șopandă; consulul general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni; consulul general al României la Szeged, Daniel Banu; PS Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU); pr. Marius Maghiaru, președintele Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU); Mihaela Bucin, șefa Catedrei de Lb. Română de la Universitatea din Szeged; directori ai unor școli ale comunității românești din Ungaria; reprezentanți ai Mass-Media în lb. română din Ungaria ș.a.
Ministrul român a amintit, ca principale preocupări ale părții române, necesitatea creșterii calității învățământului în limba română, asigurarea unei finanțări adecvate pentru mass-media de limba română, dar și pentru proiectele instituțiilor de cultură reprezentative pentru etnicii români din Ungaria (alături de necesitatea unor măsuri ferme din partea autorităților ungare, în vederea eliminării fenomenului de etno-business care afectează autoguvernările minorității române).
În acest context, ministrul Bogdan Aurescu s-a referit la cele mai recente evoluții legate de activitatea Comitetului de specialitate româno-ungar de cooperare în domeniul minorităților naționale, respectiv întâlnirea recentă a co-președinților acestui for de la București, ce a prilejuit stabilirea parametrilor de acțiune ai Comitetului pe viitor, în scopul creșterii eficienței, coerenței și predictibilității activității sale. A arătat că rolul Comitetului este unul fundamental în identificarea de soluții adecvate pentru problemele reale cu care se confruntă minoritatea română din Ungaria. A îndemnat, astfel, participanții la întrevedere să semnaleze constant problemele cu care se confruntă, în scopul identificării unor soluții la nivelul Comitetului de specialitate.
La întrevederea cu membrii mediului de afaceri românesc din Ungaria, ministrul afacerilor externe a transmis aprecierea deosebită pentru activitatea companiilor românești în Ungaria. A subliniat că Parteneriatul Strategic oferă contextul optim, inclusiv pentru facilitarea legăturilor între companiile din cele două state.
Au fost dezbătute și proiectele principale de viitor ale companiilor reprezentate la întâlnire și au fost, de asemenea, discutate preocupările acestora.
Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat nivelul de dezvoltare fără precedent al schimburilor comerciale bilaterale (11 miliarde de euro în 2021, în creștere și în acest an cu peste 32%) și, în context, a adresat mulțumiri companiilor românești pentru eforturile depuse.
Oficialul român a evocat temele aflate pe agenda discuțiilor cu omologul ungar, care au inclus perspectivele de dezvoltare a schimburilor comerciale și de echilibrare a balanței comerciale și a investițiilor reciproce. A subliniat importanța mai multor investiții românești în Ungaria și ca investițiile ungare să vizeze tot teritoriul României.
De asemenea, s-a referit la ultimele evoluții privind crearea Camerei de Comerț bilaterale.
Ministrul Bogdan Aurescu a transmis disponibilitatea autorităților române de a oferi sprijin companiilor românești active pe piețele externe, interesate de extinderea și diversificarea operațiunilor lor.
În Ungaria activează aproximativ 7.700 de companii cu capital românesc, cu investiții de aproximativ 280 de milioane de euro, una dintre cele mai consistente și diversificate prezențe investiționale românești în plan extern.