Asociaţia “Underground Festival” Arad, în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Română “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Bătania, au organizat, în ziua de 19 noiembrie 2022, prima ediţie a Festivalului de folclor “Jocul fecioresc ardelenesc” la Bătania (Battonya), în Ungaria.
Festivalul este parte a proiectului “Patrimoniu românesc în Ungaria”, care este finanţat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, din cadrul Guvernului României.
Festivalul, desfășurat la Casa de Cultură din Bătania, a beneficiat de prezența mai multor oficialități, printre care Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula; Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria; Boros Csaba, primarul orașului Bătania; Elvira Ardelean, primarul comunei Otlaca-Pustă (Pusztottlaka), alți oficiali.

Pe scena festivalui au evoluat, pe lângă un grup coral de la Faciltatea de Teologie Ortodoxă din Arad, renumitele ansambluri de dansuri tradiționale ale cumunităților istorice românești din Aletea (Elek) și Micherechi (Mehkerek).