În jur de 150 de invitați au participat la recepţia organizată cu prilejul Zilei Naţionale a României, 1 Decembrie 2022, de către Consulatul General al României la Gyula, sub coordonarea E.S. Florin Trandafir Vasiloni, consul general. Organizarea recepţiei s-a făcut la sala de festivităţi a unui hotel din Gyula.

După întâmpinarea oaspeților și intonarea Imnurilor României, Ungariei și Uniunii Europene, a urmat discursul oficial al consulului general Florin Trandafir Vasiloni, care a evocat importanța Zilei Naționale a României pentru românii de pretutindeni, oriunde ar trăi ei. Aceasta amintește de actul istoric de la 1 decembrie 1918, prin care s-a realizat unitatea națională și s-au marcat obiectivele fundamentale ale națiunii române, dar ea vorbește și despre realizările ulterioare ale țării noastre, care a știut să-și găsească locul său în lume și în Uniunea Europeană, a cărei membră a devenit acum 15 ani și despre legăturile economice și culturale solide cu vecinii săi, despre drepturile de care se bucură minoritățile naționale din țara noastră, dar și despre relațiile de parteneriat strategic cu Ungaria, care au fost stabilite prin Tratatul comun, semnat în urmă cu 20 de ani, despre felul în care România a știut să răspundă tuturor provocărilor, privind în urmă cu satisfacție și cu speranță spre viitor. Ziua Națională reprezintă un moment de reflecție pentru fiecare român, cu privire la responsabilitatea de a contribui la păstrarea, însușirea și dezvoltarea identității și valorilor naționale, definitorii pentru aceștia. Ea este ziua care ne amintește ceea ce ne unește, ce este important și ce trebuie să dăinuie.

Din sfera religioasă, au fost prezenţi PS Episcop Siluan, împreună cu numeroşi preoţi şi diaconi din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU); pr. Zaharia Pereș, protopop de Timișoara și delegat al Mitropoliei Banatului; pr. Florenţiu Ianeş, preot în cadrul Episcopiei “Dacia Felix” din Serbia; pr. Gabril Buboi, protopop greco-catolic, delegat al Episcopiei Române Unite cu Roma, Greoc-Catolică de Oradea; Petrică Creţu, pastorul Bisericii Baptiste din Micherechi, alţi lideri religioşi din Ungaria şi România.

Au fost prezenţi Daniel Banu, consul general al României la Szeged; Gheorghe Cozma, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU); Ioan Mang, deputat în Parlamentul României; Eva Iova-Șimon, redactor-șef al publicației „Foaia Românească” și membru al Prezidiului Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU); Delia Kovacs, redactor-şef la “Cronica”; primarii unor comune din Ungaria și România: Margareta Tat (Micherechi-Mehkerek), Claudiu Bătrânuț, primarul comunei Grăniceri (Arad) şi Dan Chirla, primarul comunei Avram Iancu (Bihor); Andrea Santău, director adjunct al Liceului „Nicolae Bălcescu”, din Gyula; pr. Florin Olteanu, reprezentantul Centrului de Documentare si Informare al AŢRU ş.a. Au fost prezenţi la manifestare reprezentanţi ai mediului universitar, delegaţi din partea Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad ( Alexandru Popa, prorector şi Alina Pădurean, decan); Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad (Vasile Pop); Facultatea de Pedagogie “Gal Ferenc”Szarvas (Mihaela Birescu și Gheorghe Pătcaș); ş.a.

Au fost prezenţi preşedinţi ai unor Autoguvernări Româneşti Locale, cadre didactice de la şcolile în care învaţă copii românilor din Ungaria; foşti absolvenţi bursieri ai statului român, medici care profesează la spitale din jud. Bekes, reprezentanţi ai comunităţii româneşti şi ai autorităţilor locale din localităţi unde trăiesc români în Ungaria (Micherechi, Chitighaz, Gyula, Șercad, Bătania, Bekescsaba; Otlaca-Pustă, Jaca; reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, etc.

Au participat la această manifestare reprezentanţi ai mediului de afaceri, printre care Janos Takacs, presedintele Cercului Oamenilor de Afaceri Româno-Ungaru RoCham; Janos Rak, secretar al secției româno-ungară a Camerei de Comerț și Industrie a Ungariei și secretar al Camerei de Comerț și Industrie a jud. Bekes, ș.a.

Partea culturală a manifestării a fost asigurată prin contribuția unor instituții din jud. Satu-Mare. Delegaţia sătmăreană a fost condusă de Robert Laszlo, managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, instituţie care a oferit un program cultural cuprinzând artişti de seamă: Petrică Mureşan, Bianca Cionca, Paula Cornea, Sara Nistor, Iulian Goste şi Bogdan Bota. Programul sătmărenilor s-a bucurat de aprecierile celor prezenţi.