O avalanșă de comentarii au năvălit pe site-urile de socializare ale internetului după episodul clacării sistemului VAR pe stadionul ”Ion Oblemenco” dn Craiova.
De fapt, ce s-a întîmplat?
Cu ceva vreme înainte de debutul meciului U.Craiova 1948- UTA , din Superiga de fotbal a României, s-a constatat că , datorită unor probleme de ordin tehnic ( nesiguranța cablurilor electrice ce sunt conectate la sistemul VAR), VAR-ul nu a putut fi folosit.
De fununcționalitatea și observarea folosirii a sistemului VAR la meciurile din SuperLigă răspunde nu FRF, ci Liga Profesionistă de Fotbal.
În Legile Jocului de fotbal încă nu apare nici o decizie pentru cazul în care la un meci nu se poate folosi VAR-ul, așa cum în cazul defecțiunii sistemului de nocturnă. Acesta când cade de două ori consecutiv într-un meci, echipa oaspete câștigă cele trei puncte puse în joc.
Da, dar în acest caz, de instalația de nocturnă , clubul este cel responsabil. La VAR nu.
Revenind la meciul de la Craiova, LPF poate atenționa sau avertiza administația stadionului, o poate și amenda, dar nu poate influența rezultatul jocului.
Cum este a doua oară când se întâmplă pe același stadion, situația scârție și se vede tot mai mult ” ața albă” cu care este cusută.
Haide UTA!
Ioan HAMZA