În zilele 10-11 aprilie 2023, Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, a participat la manifestările prilejuite conferința „Smart Diaspora 2023 – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat”, desfăşurată la Timişoara.
În marja participării la acest eveniment, consulul general a avut întrevederi şi schimburi de idei cu reprezentanţi ai autorităţilor centrale, dar şi locale, din judeţul Timiş. Consulul general a discutat cu Gheorghe Cârciu, secretarul de stat pentru Românii de Pretutindeni, prezent la conferinţă, despre sesiunea de Proiecte finanţate de către DRP, având ca beneficiari entităţi ce ţin de comunitatea românească din Ungaria. În urma întrevederii şefului reprezentanţei româneşti de la Gyula cu dl. Alin Nica, preşedintele CJ Timiş, s-a stabilit organizarea de către Consulatul General al României la Gyula, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Timiş, a mai multor evenimente de diplomaţie publică, în beneficiul comunităţii istorice româneşti din Ungaria. Se va pune în valoare în aceste manifestări şi deţinerea titlului de Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 de către Timişoara.
Evenimentul s-a deschis luni seara, 10 aprilie, la Timișoara. Printre invitați s-a aflat și premierul României, dl. Nicolae Ciucă. Conferința „Smart Diaspora 2023” are loc la Timișoara, în perioada 10-13 aprilie, fiind organizată sub înaltul patronaj al Președintelui României și egida Guvernului României, Ministerului Educației și Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, de Alianța Timișoara Universitară (ATU), Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) cu participarea Academiei Române.
Luni seara, la evenimentul de deschidere găzduit de Opera Națională Română din Timişoara, au luat cuvântul Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, Diana Loreta Păun, consilier prezidențial, care a citit mesajul președintelui Klaus Iohannis, fostul președinte Emil Constantinescu, premierul Nicolae Ciucă, Ligia Deca, ministrul Educației, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Anatolie Topală, ministru al Educației și Cercetării al Republicii Moldova, primarul Dominic Fritz, ÎPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș și alți. Au fost prezenţi Gheorghe Cârciu, secretarul de stat pentru Românii de Pretutindeni, europarlamentarii Maria Grapini, Gheorghe Falcă, ş.a.
În cadrul conferinței au loc 38 de workshopuri. Participă aproximativ 400 de persoane din diaspora, 550 de invitaţi din România și 300 din cadrul universităților membre ale Alianței Timișoara Universitară. Invitații din diaspora provin din peste 30 de țări, majoritatea din Uniunea Europeană, dar și cercetători și profesori din SUA, Marea Britanie și Republica Moldova. O altă zonă specială de proveniență este reprezentată de participanți din țări îndepărtate, precum Japonia, Singapore sau Australia.
Apariție editorială 2023
“Aradul merge înainte!” Capitole din istoria orașului
De la mijlocul secolului al XIX-lea până la începutul secolului XX
Autori: Király András, Lehoczky Attila, Muntean Tibor, Puskel Péter, Ujj János
Traducerea în limba română: Gabriel Roman
ISBN 978-606-675-367-8
Opera comună a istoricilor noștri bazată pe fapte dovedite oferă o lectură de referință pentru toți cei interesați de orașul Arad și de toate orașele noastre. În această lucrare sunt prezentate amănuntele contribuției predecesorilor noștri, contribuție care se întinde de-a lungul mai multor secole, la întemeierea și dezvoltarea orașului, detalii care au fost ignorate de alții și care sunt în sfârșit puse la locul lor .
Capitolele cărții ne vorbesc despre formarea Aradului și despre procesul prin care acesta a evoluat de la o simplă așezare riverană Mureșului până la stadiul de oraș european modern. În același timp obținem o descriere fidelă a procesului de urbanizare prin care cetățenii responsabili și conducătorii orașului de atunci au creat imaginea Aradului de astăzi și au așezat fundamentele sale sociale și economice.
Autorii introduc cititorul în atmosfera orașului nostru prezentându-i dezvoltarea sistemului instituțional condus de personalități care au definit dezvoltarea intelectuală și culturală a Aradului.
Rodul muncii înaintașilor noștri, Aradul este un oraș cu caracter european, cu o moștenire culturală cu care se poate mândri orice arădean și a cărei păstrare si valorificare ar trebui să fie responsabilitatea comună a întregii comunități locale. Conștientizarea valorilor noastre poate oferi o bază pentru crearea acestui simț al responsabilității. Această carte poate aduce un serviciu valoros în acest proces și sperăm că vor fi mulți arădeni care o vor citi.
Citiți în avanpremieră aici:
https://www.arad.zone/blog-ar/-page/4
Comments are closed.