Primăria Municipiului Arad anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a proiectului de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2024.

Proiectul de hotărâre se referă la stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2024. Impozitele şi taxele locale, cuantumul acestora, precum și facilitățile acordate la plata impozitelor și taxelor locale aplicabile în anul 2024 sunt cele prevăzute în Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Arad nr. 596/17.12.2021 privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2022, cu modificările și completările ulterioare, care se actualizează conform proiectului de hotărâre aferent acestui anunţ.

Documentaţia poate fi consultată: pe pagina de internet a instituţiei, accesând acest link, la sediul instituţiei, la Serviciul Relaţii cu Publicul, camera 5, luni, marți, miercuri între orele 08:30 – 15:30, joi între orele 08:30 – 17:30, vineri între orele 08:30 – 14:00. Proiectul de act normativ se poate obţine în copie, pe bază de cerere depusă la Serviciul Relaţii cu publicul al instituţiei.

Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus procedurii de transparenţă decizională se pot depune până la data de 28 05 2023 prin formularul online disponibil pe pagina de internet a instituţiei, la acest link, ca mesaj în format electronic pe adresa de e-mail: dezbaterepublica@primariaarad.ro sau prin poştă, pe adresa Primăriei Municipiului Arad, Bulevardul Revoluţiei, nr. 75.

Propunerile, sugestiile, opiniile cu valoare de recomandare vor fi publicate pe pagina de internet a instituţiei.

Nepreluarea recomandărilor formulate şi înaintate în scris va fi justificată în scris. Pentru cei interesaţi există şi posibilitatea organizării unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de act normativ, în cazul în care acest lucru este cerut în scris de către o asociaţie legal constituită sau de către o altă autoritate sau instituţie publică până la data de 28 05 2023.

„Stabilirea impozitelor și taxelor locale se realizează potrivit art. 489 și art. 491 din Codul Fiscal, care prevede că la unele puncte indexarea se face în raport cu rata inflației. Prin urmare, legea ne-a impus ca pentru anul 2023, indexarea acestora să se realizeze conform ratei inflației de 5,1%, aferentă anului 2021. Pentru anul 2024 am fost obligați prin lege să facem indexarea raportată la rata inflației de 13,8% aferentă anului 2022. Primăria nu majorează dările pe care arădenii trebuie să le achite, singurele modificări care se fac în acest sens sunt stabilite exclusiv printr-un act legislativ emis de către Parlamentul României”, precizează Biroul de Presă al Primăriei Arad.

Foto: Arhivă, caracter ilustrativ