Praznicul Înălțării Domnului (25 mai 2023) este și hramul bisericii ortodoxe românești din Otlaca-Pustă (Pusztaottlaka), din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU). Biserica împlinește în acest an 110 ani de la inaugurare. În cadrul slujbei au fost făcute și rugăciuni de pomenire pentru eroii neamului românesc, în această zi specială din timpul anului care le este dedicată. Consulul general român Florin Vasiloni s-a recules cu această ocazie  la troița eroilor, situată la marginea localității, depunând o coroană de flori.

La Otlaca-Pustă, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, episcopul EORU a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească, împreună cu un sobor de preoți. La slujbă, alături de credincioșii ortodocși români din această localitate, au participat și credincioși din Jula (Gyula), Chitighaz (Ketegyhaza), Medgyesegyháza, dar și din România, precum și oficialități, între care Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Jula; Bertold Netea, vicepreședinte al Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU); Elvira Ardelean, primarul comunei Otlaca-Pustă și vicepreședinte AȚRU; Eva Bocsor Karancsi, președintele Autoguvernării Românești Județene din Bichiș (Bekes) și a Asociației Culturale „Mihai Purdi” din Otlaca Pustă, ș.a.

Toți cei prezenți au fost invitați apoi la o agapă comună, care a avut loc la Casa Culturală din localitate. Biserica din Otlaca Pustă a fost construită din zid, în anul 1913, cu sprijinul financiar al credincioșilor și ctitorilor Ștefan Rusu și Zenovia Drăgan din localitatea Grăniceri, situată astăzi în România și are hramul Înălțarea Domnului, iar din anul 2011 este închinată și Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Ocrotitorul Banatului. În cadrul Centrului parohial, comunitar și muzeal, de la fosta casă parohială din Otlaca-Pustă, ființează o expoziție permanentă cu obiecte de artă tradiționala românească, tot în această localitate fiind inaugurat în anul 2013, un paraclis de lemn în stil maramureșean.

https://youtu.be/OtGqtBB-FFI