Vineri, 2 iunie 2023, la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula (LNB), sub genericul „Ziua Pedagogului”, a avut loc o festivitate de premiere și de cinstire a cadrelor didactice ale comunității românești din Ungaria, care activează în școli bilingve sau în școli în care lb. română se predă ca materie de studiu.

La această manifestare, a participat și Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula.

În Ungaria, în fiecare an, începând cu anul 1952, sunt sărbătoriți profesorii, în prima duminică din luna iunie. La manifestare au participat în jur de 150 de profesori, alături de directori ai unor școli, dar și alte oficialități: Preasfințitul Părinte Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU);  Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării le Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU); Maria Gurzău Czegledi, directorul LNB, primari din diferite localități, elevi, invitați, ș.a.

În acest cadru festiv, a avut loc Gala Premiilor acordate de către AȚRU, la trei categorii: „Pentru învățământul românesc din Ungaria”, „Pentru 40 de ani de activitate” și „Pentru tinerii noștri”. Premiile au fost acordate de președintele AȚRU, Gheorghe Cozma, următoarelor persoane:

La categoria „Pentru învățământul românesc din Ungaria” au primit premii:

– Eva Gurzău Cerhati, de la LNB

– Elena Maria Gal Condoș, de la LNB

– Eva Sidonia Mak, de la Școala și Grădinița „Lucian Magdu” din Bătania,

– Colectivul de 6 învățătiare de la Școala Generală Românească din cadrul LNB: Eva Pătcaș Sabău, Eva Gomboș Ruja, Emilia Gomboș, Maria Banyai, Tunde Cefan Cora și Viorica Sava.

La categoria „40 de ani de activitate”, au fost 3 cadre didactice premiate:

– Valeria Ambruș Cervenko, de la Școala Generală din Chitighaz

– Maria Bota Cioban, de la Școala Generală din Chitighaz

– Dr. Nagy Andrasné Nedró Maria, de la Școala Generală din Chitighaz;

La categoria “Pentru tinerii noștri”, au fost oferite două premii, la doi elevi din Gyula: unul de la Școala Generală: Jobbagy Boglarca, din clasa a VIII-a și unul de la Liceu: Havași Matei, din clasa XI-a, care s-au remarcat prin rezultate deosebite la învățătură și la diferite concursuri.

Consulul general român Florin Vasiloni a felicitat cadrele didactice ale comunității românești, care deservesc școlile comunității într-un areal cuprins între Pocei (Pocsaj), jud. Hajdu-Bihor, până la Cenadul Unguresc (Magyarcsanad), jud. Csongrad-Csanad), amintind totodată de imensa responsabilitate pe care o au acestea, de a se dedica învățării de carte a elevilor români, dar și de a ajuta la transmiterea celui mai importante comori a comunității, limba română. Un cuvânt de apreciere și de binecuvântare, la adresa cadrelor didactice premiate, a rostit și Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, ierarhul EORU.

După premiere, cadrelor didactice și tuturor participanților le-a fost oferit un program artistic bilingv, cu artiști ai Teatrului amator „Carusel” din Gyula. Evenimentul a continuat cu o masă comună.