Mi-a zis mie odată cineva care se pricepe că dacă te duci la un restaurant unde gătește un băiat pe nume Mustafa, nu pleci până nu-i ceri să-ți facă vinete ca la mamă-sa acasă.
Bine, eu sunt fan vinete pe viață, în capul meu ocupând locul întâi, apoi urmând trei locuri goale și apoi tot vinete, după care vine orice fel de carne, dar ORICE fel. Nu, desigur că nu piept de pui, că aia nu-i carne superioară, n-are niciun gust, aia fiind moftul ăstora de se mint că fac cură de slăbire, dar bălesc la farfuria cu ceafă de porc de alături, n’fine, you know what I mean!
Deci, vinete, cum zic, pe care băiatul Mustafa le-a copt simandicos la foc direct, le-a scos din coajă cu o lingură de lemn mai lătuță, așa, le-a scurs pe plitele alea ale lui, că are unele și în pantă, apoi le-a frecat energic într-un bol din lemn cu ulei de măsline extra virgin, pastă de năut, câteva feluri de ierburi de nu le știu numele și cu sare și piper colorat. Doaaamneee… Curcubeu pe cerul gurii! Minune!
Mă duc acasă și o lună întreagă îmi fac vinete doar așa. Și le mănânc cum mi-a indicat Mustafa, cu lipie ușor prăjită. Ce-o lipie… De-aș avea și plitele lui, ar fi lux! Dar tot am ceva-ceva asemănător pe-acasă!
Colonelul a mâncat zărgan de Marea Neagră, făcut tot pe plitele alea, stropit cu mujdei de usturoi și alături cu cartofi dulci în coajă, copți față-verso, presărați cu verdețuri, buni tare!
În rest, marea colo, o muzică în surdină de pe la Mustafa de pe-acasă, atent selectată însă, focuri naturale aprinse printre narghilele, lume liniștită bucurându-se de-un roze sec sau un alb potrivit pentru zărganul ăla, supranumit și peștele cu oase verzi (că-s verzi, ce să vezi!), în fine, vă zic: la Cherhanaua La Plite Mamaia nu pare că suntem la Mamaia. Deloc. Cu nimic nu m-am simțit mai somptuos tratată pe malul Nilului, de pildă, sau al Mediteranei sau… you name it! Senzație!
Vă las și niște poze la secțiunea nu vă supărați, ne faceți și nouă niște poze? Da, cum să nu, se poate?
Fain loc! ❤️
P. S. Am uitat de desert. De când port fustă n-am mâncat clătite negre cu musse de ciocolată dulce-amăruie și toping de ciocolată cu lapte! Plitele astea… Colonelul a zis că-mi făurește niște plite. Dă-i pace!