Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolitul Banatului, este și ocrotitorul bisericii ortodoxe românești din Otlaca Pustă (Pusztaottlaka), din Episcopia Ungariei, începând din anul 2011, când Parohia a primit cel de-al doilea hram, pe lângă Înălțarea Domnului, hramul istoric.

La Sărbătoarea Sfântului Iosif din acest an (15 septembrie 2023), biserica și-a sărbătorit cel de-al doilea hram, iar credincioșii români din Otlaca Pustă l-au avut în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria. La manifestări a participat și Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Gyula.

Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească, împreună cu un sobor format din pr. Arhimandrit Calinic Covaci, Consilierul Administrativ-Bisericesc al Episcopiei și Paroh la Otlaca Pustă și alți clerici, din Ungaria și România. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” din Arad.

La  au luat parte credincioși din sat, dar și oficialități, Elvira Ardelean, vicepreședinte a Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU) și primar al comunei Otlaca Pustă; Gheorghe Șimonca, fost deputat în Parlamentul de la Budapesta, originar din Otlaca Pustă; Delia Covaci, directorul publicației „Cronica”, și alții.

În cuvântul de învățătură, Ierarhul a vorbit despre viața Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, care provine din neam de vlahi, din ținuturile Croației de azi (Raguza Dalmației, de odinioară), s-a nevoit la Sfântul Munte Athos, unde a învățat tainele viețuirii monahicești și s-a arătat încă din timpul vieții sale făcător de minuni și vindecător de boli, iar la vârsta de 80 de ani, potrivit dorinței credincioșilor bănățeni, acesta a lăsat liniștea Sfântului Munte pentru a le deveni Părinte Duhovnicesc și Mitropolit al Banatului, la Timișoara. După trei ani de activitate arhipăstorească în Mitropolia Banatului, recunoscută și apreciată de către toți, inclusiv de cei de alte credințe, s-a retras la Mânăstirea Partoș, unde și-a petrecut ultimii doi ani din viață și unde a fost și înmormântat. La întronizarea, de odinioară, a Mitropolitului Iosif cel Nou de la Partoș a luat parte și Mitropolitul Sofronie al cetăților Lipova și Gyula, care se îngrijea și de românii din părțile de azi ale Ungariei.

Biserica de zid din Otlaca Pustă, cu hramul „Înălțarea Domnului”, a fost construită în anul 1913, prin donația familiei Ștefan Rusu și Zenovia Drăgan, care au contribuit financiar la zidirea locașului de cult și au dăruit pământ arabil acestei Parohii, formată din cătunele de români ortodocși care trăiau aici, foarte aproape de localitatea Grăniceri, aflată astăzi în România, unde trăiau ctitorii. La slujba de resfințire a locașului de cult, din anul 2011, el a primit și un al doilea hram, la Sărbătoarea Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, cinstit anual în data de 15 septembrie. Din anul 2006, Parohia se află sub purtarea de grijă a pr.Calinic, Arhimandrit.