La ampla manifestare au participat Gabriel Șopandă, ambasadorul României la Budapesta; Florin Vasiloni, consulul General al României la Gyula, Daniel Banu, consulul General al României la Szeged şi alţi membri ai misiunii diplomatice româneşti din Ungaria.
Au participat reprezentanți ai oficialităților ungare, printre care Tircsi Richard, șeful Departamentului pentru Naționalități, din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte și Naționalități de la Budapesta; Mihály Zalai, președintele Consiliului Județean Békés; Robert Kosa, directorul Oficiului Guvernamental (Prefectura) comitatului Bekes; Görgényi Ernő, primarul orașului Gyula, ș.a.
Evenimentul a fost organizat de Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), cu sprijinul Fundației de Stat „Gabriel Bethlen” din Budapesta, al Centrului de Documentare și Informare al AȚRU (CDI) şi primăriei orașului Gyula.
La manifestare au participat printre alţii Preasfințitul Părinte Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria; Gheorghe Cozma, președintele AȚRU; Traian Cresta, purtătorul de cuvânt al românilor în Parlamentul Ungariei; Maria Novac, directorul Centrului de Documentare și Informare al AȚRU (CDI); Florin Cilan, prorectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad (UAV); Alina Pădurean, decanul Facultății de Științe Umaniste și Sociale din cadrul UAV; Ioan Cozma preşedintele “Asociaţiei Şahiştilor Români din Ungaria”; reprezentanții Asociației Caritative “Miruna” din Micherechi (Mehkerek), conducători ai autoguvernărilor românești locale, primari din mai multe localități din Ungaria și alți invitați.
Au participat 61 de echipe din localități în care trăiesc români din Ungaria, dar și echipe gastronomice din România, din jud. Arad, Bihor şi Timiş.
Este pentru a doua treia oară, după ediția din anul 2019, când manifestarea se desfășoară în parcul Cetății Gyula, veche de peste 600 de ani, loc reprezentativ pentru prezentul și trecutul orașului Gyula şi pentru comunitatea românească de aici. După deschiderea oficială, în timp ce echipele pregăteau diferite feluri de mâncare, mai mulți artiști și ansambluri folclorice din România (Lorenna, Mircea Cârțișorean, ansamburi folclorice din jud. Arad și Bistrița, reprezentanți ai Universităţii de Ştiinţele Vieţii „Regele Mihai I” din Timişoara, au oferit recitaluri apreciate de public. În premieră pentru această manifestare, organizatorii ai adus în fața publicului toate ansamblurile de dansuri tradiționale ale comunității, împreună cu interpreți români din Ungaria. https://youtu.be/