O nouă ediţie a Zilei Sudorului a fost sărbătorită, astăzi, la Arad de Asociaţia Profesională a Sudorilor din România (www. asociatiasudorilor.ro) condusă de Marin Crişan, cel care în urmă cu ani şi ani a pus Aradul pe harta sudurii.

Sudori cu experienţă, dar şi tineri ucenici şi-au dat întâlnire în cadrul unui eveniment organizat într-un cadru prietenesc. „Sărbătorim Ziua Sudorului pentru că această merserie este una foarte importantă. Există o cerere foarte mare pe piaţa muncii, atât în România, cât şi în străinătate. Sudorii trebuie încurajaţi, trebuie promovaţi. Asociaţia Profesională a Sudorilor din România face o punte între angajatori, universitate, în speţă Universitatea Aurel Vlaicu, cu care avem o relaţie foarte bună, şi sudori. Cei care sunt foarte buni şi au luat Bacalaureatul pot deveni ingineri. Până acum şase dintre ei sunt acum ingineri”, susţine Marin Crişan, preşedintele Asociaţiei Profesională a Sudorilor din România. Acesta a ţinut să precizeze că fiind o meserie bine plătită, printre cei care şi-au luat diploma de sudor au fost şi preoţi, şi jurişti, dar şi alţi absolvenţi de studii superioare.

Conf. univ. dr. Dan Glăvan, decanul Facultăţii de Inginerie din cadrul UAV susţine că relaţia universităţii de stat arădene cu asociaţia condusă de Marin Crişan a fost întotdeauna foarte bună. „Am avut o colaborare foarte bună, foarte apropiată. Suntem mândri să vă spunem că avem secţie de sudură. De altfel există două universităţi în România care au secţii de sudură care funcţionează în momentul de faţă. Felicitări pentru organizare, succes în continuare, multă sănătate şi La mulţi ani!”, a spus Dan Glăvan.  „Sunt dintre cei care se implică destul de mult în problemele de sudură, prin natura meseriei mele. Ceea ce constat cu bucurie este faptul că Asociaţia Profesională a Sudorilor care an de an dovedeşte că se implică în partea de calificare şi pregătire a sudorilor dă roade”, susţine Cristian Delamarin, reprezentantul TUV România.

Îmbinare nedemontabilă şi tot mai mulţi tineri

Pentru maistrul Gabi Chiţescu, scopul asociaţiei este realizarea unei îmbinări nedemontabile în… sudură.  „Noi am vrut şi vrem să facem din sudură o îmbinare nedemontabilă. Pe acest pricipiu am pus bazele Asociaţiei Profesionale a Sudorilor din România. Vrem să coagulăm în jurul nostru tot ceea ce înseamnă sudură, nu numai în Arad, ci şi în împrejurimi”, afirmă Chiţescu, în timp ce Eduard Crişan, vicepreşedintele Asociaţiei Profesionale a Sudorilor din România, doctorand şi profesor la Şcoala Arădeană de Sudură, pune accent pe atragerea tinerilor. „Vă mulţumesc în primul rând tuturor că aţi venit să sărbătorim meseria asta frumoasă. Mă bucur să văd tot mai mulţi tineri care se implică în comunitatea sudorilor şi că reuşim în fiecare an să adunăm tot mai mulţi membri în breasla noastră. Asociaţia noastră este o asociaţie tănără, are abia doi ani. Vrem în continuare să atragem cât mai mulţi tineri, specialişti, ingineri, dar şi instituţii şi să construim ceva împreună”, a încheiat Eduard Crişan.

TEXT și Foto: Vasile ZĂRĂNDAN

Galerie Foto