În data de 31octombrie 2023, Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, a participat la ceremonii organizate în cinstea eroilor români, desfăşurate în localităţile  Micherechi (Mehkerek), Şercad (Sarkad) şi Jula (Gyula), (jud. Bekes), cu prilejul sărbătorii “Ziua morţilor “ (sărbătoarea tuturor sfinţilor, tradiţională în creştinătatea occidentală), în preajma Zilei Armatei Române. Asistenţa liturgică a fost asigurată de către PS Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU) şi de alţi clerici ai episcopiei.
La Micherechi, în prezenţa multor  localnici, reprezentanţi ai primăriei locale, profesori, pedagogi, elevi şi preşcolari de la şcoala şi grădiniţa din localitate,  au fost depuse coroane de flori la monumentul ostaşilor români din cimitirul localităţii, căzuţi în septembrie 1944 în luptele purtate după trecerea frontierei româno-ungare, la “Monumentul strămoşilor”, (inaugurat în anul 2016 în centrul localităţii, donaţie a pr. Nicolae  Bordaşiu din Bucureşti),  la mormântul generalului-maior Toader Borszeki (de origine etnic român in Micherechi, fost adjunct al Statului Major al Forţelor Terestre ale Ungariei), la placa omagială închinată maeştrilor artei populare din Micherechi, Gheorghe Nistor şi Teodor Covaci   şi la monumentul celor 52 de ostaşi ungari, etnici români din Micherechi, căzuţi în cel de-al doilea război mondial, aflat în centrul localităţii, lângă primărie. Elevi ai şcolii din Micherechi au prezentat un program de poezii în lb. română şi maghiară. Au depus coroane Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula; Margareta Tat, primarul comunei Micherechi; Gheorghe Cozma, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria, conducerea şcolii şi grădiniţei din localitate, reprezentanţi ai altor instituţii locale. Preotul Ionuţ Negrău, parohul Parohiei Ortodoxe Romane din Micherechi a oficiat slujbe de pomenire a eroilor.


Consulul general Florin Vasiloni, a fost primit la sediul Primăriei Sarkad, de către primarul Istvan Mokan, preşedintele Autoguvernării Româneşti din Sarkad şi conducerea Primăriei. Apoi, oficialii au participat la o ceremonie religioasă, urmată de depuneri de coroane de flori la monumentul ostaşilor români neidentificaţi, şapte la număr, căzuţi în septembrie 1944, în luptele purtate după trecerea frontierei româno-ungare. Monumentul, ridicat în urmă cu câţiva ani prin grija Autoguvernării Române din Sarkad în cimitirul orăşenesc, este situat alături de un altul dedicat soldaţilor ungari căzuţi în zonă şi de un obelisc în cinstea soldaţilor sovietici decedaţi, mutat după 1990 din centrul oraşului Sarkad. Au depus coroane consulul general Florin Vasiloni;  Istvan Mokan, primarul oraşului Sarkad; Gheorghe Cozma, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria,  Ioan Tat, preşedintele Autoguvernării Româneşti, AŢRU, ş.a.  PS Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU) a oficiat slujba de pomenire a eroilor. La manifestare au participat şi alţi reprezentanţi ai primăriei locale, dar şi mulţi locuitori din Şercad, care au depus flori la monumental eroilor români.


În aceiaşi zi, în cimitirul din cartierul “Oraşul Mic Românesc din Gyula”, a avut loc un serviciu religios comemorativ, cu depunere de coroane de flori, organizat în memoria Excelenţei Sale Simion Pop, fostul ambasador al României în Ungaria, în perioada 1990-1992. Slujba a fost celebrată de către PS Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU) şi pr. Petru Puşcaş, parohul Bisericii “Sf. Parascheva” din Gyula. S-a  evocat astfel memoria ilustrului diplomat, decedat şi înmormântat în cimitirul din Gyula în luna mai 2008. Simion Pop, jurnalist şi scriitor, a fost printre altele, redactor la Radiodifuziunea Română, redactor-şef al  revistei “România pitorească”, vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor. Din opera sa, care cuprinde proză şi versuri, amintim volumele “Paralela 45”, “Amfora sabină”, “Fotograful de îngeri” şi “ Sinele-Câinele”.
Au depus coroane  de flori   Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula; Gheorghe Cozma, preşedintele  Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU), Eva Iova, directorul “Foii Româneşti”; Delia Kovacs, redactor-şef la publicația ”Cronica”, Bertold Netea, vicepreşedinte AŢRU, Maria Novak, directorul Centrului de Documentare şi Informare al AŢRU.
https://youtu.be/3fsncWAjg7M?si=63ppUG6jyQAlSPxg