Mulți dintre noi suntem între 65 ani și final. Un vechi prieten mi-a trimis această listă excelentă de a îmbătrâni și trebuie să fiu de acord că sunt niște sfaturi bune de urmat…
01 – Acum ai ajuns la timpul să folosești banii agonisiți. Folosește-i și bucură-te de ei. Nu-i păstra doar pentru cei care s-ar putea să nu aibă nici o idee despre sacrificiile pe care le-ai făcut pentru a-i obține. Amintește-ți că nu este nimic mai periculos decât o nora ori un ginere cu idei mărețe pentru banii tăi câștigați din greu. Avertizare: aceasta vârsta nu mai este una bună pentru noi investiții, chiar dacă par grozave si fără riscuri. Ele aduc doar probleme și griji. Aceasta este vârsta să te bucuri de liniște și pace.
02 – Nu-ți mai fă griji pentru situația financiară a copiilor și a nepoților tai și nu te simțiți rău să-ti cheltuiești banii agonisiți Ai avut grijă de copii mulți ani. Le-ai oferit o educație, mâncare, adăpost și sprijin. Responsabilitatea este acum a lor de a-si câștiga banii proprii.
03 – Menține o viață sănătoasă. Fă exerciții moderate (cum ar fi mersul în fiecare zi), mâncă sănătos și dormi suficient. Este ușor să te îmbolnăvești și devine mai greu să rămâi sănătos. De aceea, trebuie să te menții în formă bună și să fi conștient de nevoile tale medicale și fizice. Ține legătura cu medicul, fă-ti analizele chiar și atunci când te simți bine.
04 – Cumpără întotdeauna cele mai bune, cele mai frumoase articole pentru celălalt semnificativ din viața ta. Scopul cheie este să te bucuri de banii tăi alături de partenerul tău. Într-o zi unul dintre voi îi va duce lipsa celuilalt, iar banii nu vor oferi nici un confort atunci. Bucurați-vă împreună de ei.
05 – Nu te stresa asupra lucrurilor mărunte. Ai reușit să treci peste multe în viață. Ai acumulat experiențe bune și cele rele, dar lucrul important este prezentul. Nu lăsa trecutul să te tragă în jos și nu lăsa viitorul să te sperie. Trăiește pentru ziua de azi. Problemele mici vor fi uitate în curând.
06 – Indiferent de vârstă, păstrează întotdeauna dragostea în viață. Iubește-ți partenerul, iubește-ți viața, iubește-ți familia, iubește-ți aproapele și amintește-ți: Un om nu este bătrân atât timp cât posedă inteligență și afecțiune.
07 – Fii mândru, atât în spirit cât și în aparenta. Nu înceta să mergi la salonul de coafură sau la frizer, să-ți faci unghiile, să mergi la dentist, continua să-ti cumperi parfumurile și cremele preferate. Atunci când ești bine întreținut la exterior, aceasta se reflecta în interior, făcându-te să te simțiți mândru și in putere.
08 – Nu pierde din vedere trendurile de modă pentru vârsta ta, dar păstrează-ți propriul stil. Nu este nimic mai lipsit de atracție decât o persoană în vârstă care încearcă să poarte moda pentru tineret.
09 – Rămâi mereu informat. Citește ziare, urmărește știrile. Accesează online și citește ce spun oamenii..
10 – Respectă generația tânără și opiniile lor. Este posibil să nu aibă aceleași idealuri ca tine, dar sunt viitorul și ei vor dirija lumea în direcția aleasă de ei. Dă-le sfaturi, nu critici, și încercă să le reamintești că înțelepciunea de ieri se aplică și astăzi.
11 – Nu folosi niciodată expresia “pe vremea mea”. Vremea ta este acum.
12 – Unii oameni își îmbrățișează anii de aur, în timp ce alții devin amărați și morocănoși. Viața este prea scurtă pentru a-ți pierde zilele cu aceștia. Petrece-ți timpul cu oameni pozitivi și veseli.
13 – Să nu cazi pradă tentației de a locui cu copiii sau nepoții (dacă situația financiara iți permite). Sigur, a fi înconjurat de familie sună minunat, dar cu toții avem nevoie de spațiul nostru. Ei au nevoie de al lor și tu ai nevoie de al tău. Dacă ți-ai pierdut partenerul (cele mai adânci condoleanțe), atunci găsește o persoană care să se mute cu tine și să te ajute. Chiar și atunci, fă acest lucru numai dacă simți că ai nevoie cu adevărat de ajutor sau nu vrei să trăiești singur.
14 – Nu-ți abandona hobby-urile. Dacă nu ai, creează-ți. Călătorește, plimbă-te, gătește, citește, ia ore de dans. Adoptă o pisică sau un câine, crește o grădină.
15 – Chiar dacă nu iți place, încercă să accepți invitații la botezuri, absolviri, zile de naștere, nunți, conferințe. Încearcă să participi. Ieși din casă, întâlnește oameni pe care nu i-ai văzut de ceva vreme, încearcă ceva nou (sau ceva vechi). Iar când nu ești invitat, nu te supăra. Pentru toți exista limită de resurse și nu toată lumea poate fi găzduită. Important este să ieși din casă din când în când.
16 – Vorbește mai puțin și ascultă mai mult. Unii vorbesc prea mult despre ei si despre trecutul lor, fără să le pese dacă ascultătorii lor sunt cu adevărat interesați. Ascultă mai întâi și răspunde la întrebări, dar nu trece la povești mai lungi decât dacă ți se cere
17 – Durerea și disconfortul merg mână în mână cu înaintarea în vârstă. Încercă să nu te lași prada lor, acceptă-le ca parte a ciclului vieții prin care trecem cu toții. Încearcă să nu te gândești prea mult la ele.
18 – Dacă ai fost jignit de cineva – iartă-i. Dacă ai jignit pe cineva – cere-ți scuze. Nu te încărca cu resentimente. Nu servește decât la a te face morocănos și amar.
19 – Dacă ai o credință puternică, savureaz-o. Dar nu-ți pierde timpul încercând să îi convingi pe alții. Ei vor face propriile alegeri indiferent de ceea ce le spui și asta nu îți va aduce decât frustrare.
20 – Râzi mult. Râzi la toate. Amintește-ți că ești unul dintre cei norocoși. Ai reușit să ai o viață, una lungă. Mulți nu ajung niciodată la această vârstă, nu ajung niciodată să experimenteze o viață deplină
21 – Nu băga de seama ce spun alții despre tine și cu atât mai puțin ce ar putea gândi despre tine. O vor face oricum și de aceea ar trebui să fii mândru cu tine și de ceea ce ai realizat in viața. Ei nu au idee despre istoria ta, de amintirile tale și viața pe care ai trăit-o până acum.
Și, amintește-ți: Viața rămasă este prea scurtă pentru ca să bei un vin de proasta calitate!
Tristan MIHUȚA