La invitația E.S. Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Seghedin (Szeged), în data de 8 ianuarie 2024, la sediul reprezentanţei diplomatice româneşti a avut loc o întâlnire de lucru între Preasfințitul Părinte Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU) şi Preasfinţitul Kiss Rigó László, episcopul Diecezei Romano-Catolice de Szeged-Csanad.

Întâlnirea de lucru între cei doi ierarhi, organizată şi mediată de către Consulatul General al României la Szeged a avut ca scop identificarea unei soluții pentru ca Parohia Ortodoxă Română din Szeged să aibă la dispoziţie un lăcaş de cult pentru  a oficia slujbele ortodoxe în limba română la Szeged.

Activitatea parohiei româneşti la Szeged a început în urmă cu circa 30 de ani, de către pr. Aurel Becan, paroh la Cenadul Unguresc (Magyarcsanad), în biserica ortodoxă sârbă din oraș, iar mai apoi, pentru patru ani, într-o mică capelă, amenajată într-un spațiu pus la dispoziție de un hotel din oraș. Începând cu anul 2023, activitatea a fost suspendată datorită condițiilor impuse de noua conducere a hotelului. La slujbele de aici, pe lângă membri comunității românești din Szeged și studenți de la Catedra de Limba Română a Universității de Pedagogie „Juhasz Gyula” din Szeged, luau parte și turiști români.

Consulul general Florin Vasiloni a salutat întâlnirea comună între cei doi Ierarhi, care poate contribui la rezolvarea problemei Parohiei Ortodoxe Românești din Szeged, dar și la îmbunătățirea relațiilor între cele două țări, având în vedere şi dinamica economică a oraşului Szeged, aflat în continuă dezvoltare.

Episcopul latin Kiss Rigo Laszlo a transmis că timp de două săptămâni va identifica mai multe biserici și capele, pentru slujire, urmând ca ierarhul ortodox Siluan să aleagă varianta cea mai bună. Episcopia Romano-Catolică Szeged-Csanad va ajuta astfel ca Parohia Românească din Szeged să îşi reia activitatea, într-un locaş de cult adecvat. Dieceza romano-catolică de Szeged-Csanad a fost înfiinţată în anul 1030, de către Sf. Gerard. Anterior întâlnirii de la sediul misiunii, consulul general Florin Vasiloni a avut alte întâlniri cu episcopul Kiss Rigo Laszlo, la sediul eparhiei şi cu ocazia recepţiei de Anul Nou, organizată la Arena Sf. Gerhard din Szeged, aflată în proprietatea Diecezei.

P.S. Părinte Siluan a mulțumit ierarhului romano-catolic pentru bunăvoință și deschidere și Consulatului General al României la Szeged pentru implicare și ajutor.  Cu această ocazie, episcopul român a făcut binecuvântarea, prin stropire cu Agheasmă Mare, a Consulatului General al României la Szeged și a reședinței Consulului General. https://youtu.be/2YVhzjT9Sqo?si=hAgceep2aUN4Ft2L