În zilele de 11-12 februarie 2024, Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Szeged (Seghedin), a efectuat o vizită oficială la Cenadul Unguresc (Magyarcsanad), localitate din comitatul Csongrad-Csanad cu o veche tradiţie şi prezenţă românească.
Duminică,  11 februarie 2024, a fost prilej de bucurie duhovnicească pentru credincioșii de la Parohia Cenadul Unguresc (Magyarcsanad), din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU). În mijlocul lor s-a aflat Preasfințitul Părintele Episcop Siluan, episcopul EORU, însoţit de un numeros sobor de preoţi. În cadrul Sf. Liturghii arhiereşti, ierarhul asfinţit două icoane, reprezentând cele două hramuri ale bisericii, Înălţarea Domnului şi Sf. Ierarh Andrei Şaguna, mitropolitul Transilvaniei, cel care s-a născut şi a fost botezat la Miskolc, pe teritoriul Ungariei de astăzi.


Biserica ortodoxă din Cenadul Unguresc a fost construită în anul 1808, având o valoare arhitectonică şi culturală deosebită. Iconostasul şi icoanele sunt originale, creaţie a renumitului artist Ioan Zaicu. În aceeaşi zi, consulul general Florin Vasiloni a participat la o întâlnire cu Autoguvernarea Românească din localitate, condusă de Vasile Rotar.
Luni, 12 februarie, consulul general Florin Vasiloni a vizitat Primăria localităţii Cenadul Unguresc, unde a fost primit de primarul Janos Farkas. De asemenea, a vizitat Şcoala Reformată din localitate, la care se predă şi lb. română, discutând cu directorul instituţiei, Bettina Baranyi şi Eva Ruja Molnar,  profesorul de lb. română. Şcoala este frecventată de un număr de 92 de elevi, iar grădiniţa şcolii de 50 de preşcolari. https://www.youtube.com/watch?v=AFkGY2yJvEw