În data de 22 februarie 2024, consulul general al României la Szeged, ES Florin Vasiloni, a efectuat o vizită oficială de prezentare în orașul Hodmezovasarhely, din comitatul (județul) Csongrad-Csanad, fiind primit de către primarul orașului, Peter Marky-Zay.
Cei doi oficiali au despre relația bilaterală româno-ungară, despre relația de înfrățire dintre orașul ungar ce numără peste 45.000 de locuitori și localitățile Arad, Baia-Mare, Turda și Brețcu din România.
Edilul ungar l-a condus pe diplomatul român în centrul orașului și la muzeul din localitate. Aici, la loc de cinste, este expus camionul eroului ungar Toth Sandor, care și-a pierdut viața în timpul Revoluției anticomuniste din 1989, la Arad. Toth Sandor, care transporta ajutoare umanitare este unicul cetățean ungar care a murit în timpul Revoluției, a fost ucis de un glonț în data de 23 decembrie 1989, la Arad.
Anterior, consulul general Florin Vasiloni a vizitat Faciltatea de Pedagogie “Juhász Gyula” din cadrul Universității din Szeged. Aici a avut întrevederi cu conducerea instituției, dr. Döbör András, decan;
dr. Drahota Szabó Erzsébet, prodecan, șefa Departamentului pentru Minorități. La discuții a asistat și prof. Mihalea Bucin, Șefa Catedrei de Lb. și Literatura Română din cadrul Facultății. Consulul general a vizitat cu această ocazie și Catedra, la care studiază tineri din cadrul comunității istorice românești din Ungaria, care doresc să devină profesori la școlile ce aparțin acesteia.
Consulul general a participat și la o manifestare comemorativă desfășurată la Catedrala Romano-Catolică din Szeged, dedicată memoriei victimelor comunismului. La manifestare au participat printre alții, Semyen Zsolt, viceprim-ministrul Ungariei; alături de numeroși oficiali ungari. La ceremonia religioasă ecumenică au celebrat preoți și episcopi catolici și reformați, printre care episcopii catolici Kiss Rigo Laszlo, episcop de Szeged-Cenad, gazdă și inițiator al evenimentului; episcopul Eugen Schonberger de la Satu-Mare și Laszlo Bocskei de la Oradea. Manifestarea a cuprins și o depunere simbolică de lumânări la un monument situat în Piața Domului din Szeged.