În preajma zilei de 1 Martie 2024, “Ziua Mărţişorului”, consulul general al României la Szeged, Florin Vasiloni, a vizitat mai multe instituţii din Szeged şi comitatul Csongrad-Csanad,  dăruind doamnelor mărţişoare tradiţionale româneşti, conform tradiţiei.


În data de  1 martie, diplomatul român a vizitat Tribunalul Judeţean Szeged, ocazie cu care a avut convorbiri cu Tunde Sos-Vida, preşedintele înaltei instanţe şi Gabor Korossy, vicepreşedintele acesteia. Consulul general a vizitat şi Şcoala Reformată din Cenadul Unguresc (Magyarcsanad), la care se predă şi lb. română, unde s-a întâlnit cu directorul instituţiei, Bettina Baranyi şi cu cadrele didactice din cadrul instituţiei. Consulul general Florin Vasiloni urmează să viziteze Catedra de Lb. şi Literatura Română din cadrul Universității din Szeged, precum şi Studioul Radio-TV în Lb. Română din Szeged.

În cadrul acestor întâlniri, şeful reprezentanţei române de la Szeged subliniază importanţa simbolică a mărţişorului românesc, ca element reprezentativ al etosului român, recunoscut la nivel internaţional de către UNESCO, ca element de patrimoniu imaterial universal.