Sâmbătă, 01 septembrie 2018, în organizarea Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (ATRU) şi a Centrului de Documentare şi Informare al ATRU (CDI), la Centrul Cultural Românesc din cadrul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula (LNB), a avut loc cea de-a XIV-a ediţie a „Festivalului Gastronomic Românesc pe Ţară”.

La această manifestare a asistat și Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula. Diplomatul român s-a întreţinut cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Ungaria, dar şi cu oficialii prezenţi la eveniment, printre care Tircsi Richard, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Resurselor Umane din Ungaria, Traian Cresta, purtătorul de cuvânt al românilor în Parlamentul Ungariei, Tiberiu Juhasz, preşedintele ATRU, Mariana Negreu Vetro, directorul CDI, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad; Maria Gurzău Csegledi, directorul LNB ş.a.

La ediţia din acest an, au participat 36 de echipe, din Ungaria, România şi Republica Moldova, ce au prezentat publicului şi juriului diverse tipuri de mâncăruri. La festival au mai participat primari de localități, conducătorii instituţiilor organizatoare, reprezentanţi ai autoguvernărilor româneşti din Ungaria, profesori şi elevi de la şcoli la care învaţă copiii românilor din Ungaria, dar şi oaspeţi români din județele Arad, Hunedoara şi Timiş.

Atmosfera a fost întreţinută de o formaţie folclorică venită din România, de la Vărșand (jud. Arad).

B.P.