Aradul, comună fostă candidată la titlul de Capitală Europeană (eșec răsunător al lui Gigi Falcă ku ajutorul neprecupețit al expertului în falimente Andras Ando – promovat director de strategii și comunicare la Consiliul Județean!?), nu poate să nu dea un exemplu în privința celebrării Centenarului Marii Uniri, mai ales că orașul nostru a fost în prima linie a evenimentului măreț de la 1918.

Cu toate că în primele zece luni ale anului acesta atmosfera a fost una de comemorare a pierderii Ardealului de către ungurii viceprimarului Levente Bognar, în ultima lună, Gigi Falcă, român neaoș, a zis gata, ne apucăm de ˝Momentul˝ Unirii! Îl facem până la 1 decembrie 2018, chiar și dacă trebuie să lucrăm 24 de ore din 24! Zis și făcut, șantierul din fața Consiliului Județean (unde s-a propus relocarea monumentului) a prins animație, sute de muncitori și zeci de utilaje de construcție au ocupat piațeta din fața biroului lui Cionca și s-au apucat de treabă încă de azi de dimineață (ne-au spus komuniștii noștri din zonă). Viceprimarul Bibarț a anunțat că se ocupă el, personal, de aprovizionarea muncitorilor cu berule, iar Bâlcea, vicele de la CJA, a anunțat că dă și el la târnăcop, că și așa i-a crescut burta (deh, vârsta).

Realizarea ˝Momentului˝ Marii Uniri va fi posibilă și pentru că gospodarul Gigi de la Didești, acest Celentano de Arad, a prevăzut stadionul ˝Motorul˝ cu nocturnă. Una mică și cochetă, pe șase stâlpi, demontabilă, și care în aceste zile va fi mutată în fața Consiliului Județean pentru a se putea muncii și pe timp de noapte. De aia e bine să ai un oltean la conducere, că ăștia au idei (în interes personal, bineînțeles).

Excepțional și gestul celor de la Tehnodomus, care au oferit toți cei 5 muncitori ai lor să participe la construcția ˝Momentului˝ Marii Uniri, și asta benevol, fără bani. Pentru că le-a mai rămas destul de la restul lucrărilor făcute pentru bunăstarea lui Falcă, și cam nașpa pentru arădeni, în ultimii ani.

P.S. Ați citit bine, am scris ˝Momentul˝ Marii Uniri, că de Monumentul Marii Uniri nici nu poate fi vorba în Aradul condus de Falcă și cu ajutorul ungurilor lui Bognar. Poate când va ajunge președintele Asociației pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad, Nea Relu Rectorelu (Ardelean) la 100 de ani, Dumnezeu să-i dea sănătate, vom vedea și noi un astfel de monument. La noi, în Aradul, sperăm, fără Falcă.

Cerem iertare lui Vasile Goldiș, Ștefan Cicio-Pop, Ioan Flueraș și Ioan Suciu și celorlalți corifei ai Marii Uniri pentru nimicnicia noastră! 

Gyuri KOMUNIȘTA