Luni seara (10 decembrie 2018), în sala festivă a Primăriei orașului Bichișceaba (Békéscsaba), s-a desfășurat Gala Minorităților din acest oraș, în care convieţuiesc cinci minorități: română, slovacă, germană, rromă și poloneză, alături de majoritatea maghiară. La acest eveniment a participat şi Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula. În Bichișceaba trăiesc un număr de aproximativ 60.000 de locuitori, iar acesta este orașul de reședință al județului Bichiș (Békés), în care se află și cele mai numeroase comunități românești din Ungaria.

La eveniment, din partea minorității române, au participat Preasfințitul Părinte Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU) și alți clerici din cadrul episcopiei, Traian Cresta, purtătorul de cuvânt al minorității române în Parlamentul de la Budapesta, Tiberiu Juhasz, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), prof. Teodor Iuhas, președintele Autoguvernării Românești din Bichișceaba, Eugen Gagea, prodecan în cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, ș.a. Printre oficialii ungari, s-au regăsit Szarvas Péter, primarul orașului Békéscsaba, viceprimarul Kiss Tibor, reprezentanţi ai minorităţilor din oraş, precum și în jur de 150 de participanți. Manifestarea s-a deschis prin cuvântul primarului  Szarvas Péter, care a subliniat importanța acestei sărbători și prezența dintotdeauna pașnică și binevenită a celor cinci minorități în orașul Bichișceaba, pe care l-au îmbogățit prin tradițiile, cultura și activitatea lor și care anul viitor va împlini 300 de ani de existență. Un cuvânt de salut, în care  a apreciat evenimentul, bunele relații avute cu autoritățile locale şi frumusețea orașului Bichișceaba, a fost transmis de către consulul general român Florin Trandafir Vasiloni.

A urmat apoi, rând pe rând, câte un scurt program cultural oferit de fiecare minoritate în parte, precum și premierea unei personalități importante care a contribuit activ în viața minorității respective, în păstrarea și promovarea identității ei, dar și în stabilirea unor bune relații între țara pe care o reprezintă și Ungaria. Minoritatea română a prezentat dansuri populare românești, iar premiul autoguvernării locale a fost acordat d-lui Frankó Sándor, prezent activ în viaţa comunităţii româneşti locale. Membrii comunității românești din Bichișceaba și invitații lor au fost invitaţi și la o recepție comună, oferită din partea Autoguvernării Românești locale.  https://www.youtube.com/watch?v=SK4jXhF5Z98

Cu ocazia sărbătorii Sfântul Ierarh Nicolae (6 decembrie 2018), s-a sărbătorit hramul Catedralei Episcopale din Gyula, Ungaria. La această manifestare a participat şi consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni.

Cu acest prilej, a fost săvârșită Sfânta Liturghie Arhierească, de către PS Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, împreună cu PS Părinte Luchijan (Luchian) Pantelici, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Ungaria și Administratorul Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Timișoara și cu un numeros sobor de clerici, format din preoții și diaconii Episcopiei Române din Ungaria. Au mai participat Zalay Mily, președintele Consiliului Județean Békés (Bichiș), Tiberiu Juhasz, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU),  pr. Marius Maghiaru, președintele Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU), Mihai Cerhati, președintele Autoguvernării de Naționalitate Română din Gyula, Margareta Tat, primarul Micherechiului, Maria Gurzău Czegledi, directorul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula (LNB), reprezentanți ai publicaţiilor „Foaia Românească” și „Cronica”, Tiberiu Boca și echipa de redacție a emisiunii în limba română „Ecranul Nostru” de la Studioul de Televiziune din Szeged, etc. De asemenea, au luat parte circa 150 de elevi, de la LNB, iar răspunsurile liturgice au fost date de membri grupului coral „Sfântul Ierarh Nicolae” al Arhiepiscopiei Timișoarei. Un grup de elevi de la LNB au prezentat o serbare în lb. română.

Sărbătoarea hramului a fost și un prilej de exprimare a comuniunii inter-ortodoxe, între românii și sârbii ortodocși care trăiesc în Ungaria. Preasfințitul Părinte Episcop Lukijan este și Administrator al Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Timișoara, iar Preasfințitul Părinte Siluan îndeplinește temporar și ascultarea de Locțiitor al Eparhiei Ortodoxe Românești a „Daciei Felix”, din Serbia. Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria cuprinde astăzi un număr de 21 de Parohii, iar Episcopia Ortodoxă Sârbă din Ungaria numără 42 de Parohii.

https://www.youtube.com/watch?v=SyaZyeYEfiE

1 COMENTARIU

Comments are closed.