USR Arad a susținut o conferință de presă, alături de partenerii săi, Aradul Civic și PLUS Arad, ocazionată de depunerea spre atestare a semnăturilor celor care susțin inițiativa cetățenească #OameniNoi, pentru modificarea legislației electorale.

Dintre principalele propuneri ale proiectului amintim revenirea la alegerea primarilor în două tururi, votul preferențial pe liste de partid, o mai bună reprezentare a diasporei, reducerea numărului de semnături și eliminarea pragului electoral la alegerile locale și europarlamentare, monitorizarea electronică a prezenței la vot.

În județul Arad au fost strânse 6.900 de semnături, din care peste 4.500 în municipiul Arad. Suntem pe locul 3 la nivel național ca număr de semnături strânse. Procedural, urmează atestarea acestora de primării și apoi depunerea la Parlament.

Adrian Wiener (foto), senator USR Arad: ”Acest proiect are ca scop întărirea democrației reprezentative din România, prin eliminarea unor adevărate cămăși de forță proiectate pentru a asigura conservarea partidelor clasice la putere. Este un efort comun al asociațiilor civice și al partidelor nou înființate, pentru a asigura accesul pe scena politică a celor deciși să constituie o clasă politică onestă.

Siegfried Mayer, Aradul Civic: ”Deși este o temă dificilă, prin efortul comun al organizațiilor implicate am reușit să depășim în Arad pragul legal de 5.000 de semnături. Am avut o echipă inimoasă de voluntari, care au stat la cort, care au ieșit la acțiuni în municipiu și în județ, pentru a vorbi cu cetățenii și a le obține sprijinul.

Marius Buftea, PLUS Arad: ”Acest demers se adresează și românilor din diaspora, privați acum de posibilitatea de a-și exprima votul în condiții normale. Am trecut prin această experiență în 2014, când românii din Paris și alte orașe europene au așteptat peste 8 ore pentru a vota. Considerăm că schimbarea legislației electorale, de care actuala clasă politică se teme, le va da posibilitatea să voteze normal, ca orice cetățean al Uniunii.

B.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here