Comuniști cum suntem și cum ne știți, am salutat numirea pe postul de prefect al județului Arad a lui Gheorghe Stoian. Mai ales că știm că are o mare experiență în administrația locală, mai ales. Apoi fiind, pe o funcție de mai mare răspundere, respectiv cea de  manager al județului Arad, deci uns cu toate alifiile. Un prefect de care ar avea nevoie oricare județ, am gândit și încă mai gândim și noi. Mai ales că este reprezentantul guvernului în teritoriu, coordonator peste instituțiile statului (poliție, SRI, DRV, DSP etc.), personajul care poate chema la ordin, la solicitarea ministrului de resort sau a premierului, pe oricine din sistem și nu numai (patronate, societatea civilă etc.).

Am făcut ad-hoc o ședință de redacție și am decis în unanimitate să-l lăsăm (vorba vine) să-și înceapă treaba, să vadă omul cu ce se mănâncă Prefectura și cu se mănâncă această funcție. Însă…

Bănuim că știți (știe toată țara, datorită mass media) că într-una din zilele trecute mai mulți elevi de la Liceul German au avut nevoie de intervenție medicală de urgență, unii dintre ei au rămas chiar internați la Spitalul Județean, în urma unei deratizări, deparazitări, dezinfecții etc. făcute de către o firmă privată, din Deva, la unitatea școlară cu pricina. Am scris și noi de despre acest aspect (documentul de mai sus l-am dat în premieră națională!), aspect deloc îmbucurător și care putea duce la o tragedie, Doamne Ferește! Am și publicat o copie a contractului încheiat de Primăria Arad, prin Falcă, desigur, prin care firmei în cauză i s-a acordat exclusivitate în deratizare, dezișecție sau cum i-o mai zice. Prefectul a ieșit în presă și a declarat sus și tare că vinovații vor trebui să suporte consecințele acestei întâmplări care, repetăm, se putea transforma într-o tragedie.

Ați văzut, stimați tovarăși și pretini, să se întâmple ceva concret în acest caz, să răspundă cineva? Noi, stând drept și judecând strâmb, sau invers, am luat problema de la cap. Și, acultând și părerilor altora, mai deștepi ca noi, am studiat mai atent contractul încheiat de falcă cu firma din Deva (singura prezentă, acceptată, la licitație din câte am aflat). Contract încheiat pe vremea când actualul prefect, Gheorghe Stoian, era unul dintre șefii din Primăria Arad. Adică, aflat la discreția lui Falcă, cel de tristă amintire pentru orașul noștru. Că a avut sau nu vreo implicare în încheierea contractului respectiv, în atribuirea lui, este greu de spus. Poate va ieși public să lămurescă acest aspect chiar Gheorghe Stoian. Până atunci, însă, tăcerea, impasibilitatea sa și/sau a subalternilor săi ne duce cu gândul că ceva nu este tocmai curat în această afacere, repetăm, a lui Falcă (și nu e singura de acest gen, cu dedicație).

Domnule prefect, vreți să luați măsurile care se impun, așteptați finalizarea cercetărilor, așteptați ca apa să treacă și să rămână pietrele, vorba aia? Arădenii, părinții copiilor care au avut nevoie de intervenție medicală, elevii internați și care au avut de suferit au nevoie de clarificările respective. Nu de anchete în derulare, al căror rezultat va veni tardiv de târziu și care, cu siguranță, va fi îngropat. Că situația de la Liceull German s-ar putea repeta, poate cu urmări chiar mai grave și la alte școli. Ceea ce nu este de dorit.

D.R.S.   

Foto: specialarad