Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad a acordat miercuri, 12 februarie, în cadrul unei ceremonii speciale, la care a luat parte și subprefectul Aradului, Olimpia Popa, titlul de Doctor Honoris Causa,  domnului Marco Lucchesi,  președintele Academiei Braziliene de Litere. „Este o bucurie pentru comunitatea academică arădeană prezența domnului Marco Lucchesi la Arad, la universitatea noastră. Acceptul dumnealui de a face parte din familia UAV prin primirea acestui înalt titlu onorific, ne onorează și ne obligă” a precizat rectorul UAV, prof.univ.dr. Ramona Lile.

Distinsă personalitate a lumii culturale braziliene, premiat cu numeroase premii naționale și internaționale, profesoul Lucchesi surprinde prin vasta sa cultură și implicarea sa în lupta pentru apărarea drepturilor omului. Vorbitor a 20 de limbi străine, printre care și limba română, este cunoscut în lumea literaturii ca și romancier, memorialist, eseist, traducător și editor,  iar scrierile sale au fost traduse în peste 15 limbi străine. Este profesor de literatură comparată la Facultatea de Litere a Universității Federale din Rio de Janeiro. A obținut licența în istorie la Universitatea Federală Fluminense, masteratul și doctoratul în literatură la Universitatea Federală din Rio de Janeiro iar  postdoctoratul în filosofie la Universitatea din Köln. În discursul său, rostit în limba română, a mulțumit comunității academice din UAV pentru onoarea de a i se acorda acest titlul.

Comisia de acordare a titlului de DHC a fost formată din: prof. univ. dr. Ramona Lile, rectorul UAV, prof. univ. dr. José Thomaz Brum – PUC Rio de Janeiro, prof. univ. dr. Giovanni Rotiroti – Universitatea l’Orientale din Napoli, prof. univ. dr. Adrian Dinu Rachieru – Universitatea Tibiscus din Timișoara și prof. univ. dr. habil. Ciprian Vălcan – UAV Arad