Istoria nu o fac masele, cum predica Marx. Sigur, având în vedere că masele de oameni sunt cele care produc, care muncesc pentru societate, s-ar putea extrapola contribuția poporului, la dezvoltare. Dar, în rest, nu. Istoria o fac personalitățile. Să vedem ce s-a întâmplat după Iisus Hristos, mai aproape de noi. Carol cel Mare, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Maria Tereza, Napoleon, Garibaldi, și sărind peste un secol, Lenin, Hitler, Stalin, Mussolini au făcut istoria țărilor lor, dar și a Lumii. La fel, și noi, românii, am avut mari personalități care ne-au trecut prin veacuri, păstrându-ne. Nu o să evoc voievozii, domnitorii, e suficient să mă opresc la Marea Unire, din 1918. Mari oameni, în sensul spiritual și al patriotismului, au luptat, decenii, nu doar la sfârșitul primului război mondial, pentru reîntregire. Aradul a fost în inima acestei lupte. Dar am mai avut, pe lângă Cicio Pop, Vasile Goldiș, Ioan Suciu, pe Ioan Russu Șirianu, un excelent gazetar. Am mai avut un Iuliu Maniu, i-am avut pe Brăteni, l-am avut pe Carol I, pe regele Ferdinand. Și un nume care e pus în umbră. Nu știu de ce! E Alexandru Vaida-Voevod, care a debutat politic în anturajul arhiducelui Franz Ferdinand, ca susținător al drepturilor românilor transilvăneni.
Dacă am redobândit Transilvania, și lui să-i mulțumim. Negocierile de la Paris intraseră în impas. Ai noștri au înțeles că nu au influență la marii lideri. Nici ungurii nu aveau. Apoi, ai noștri s-au deșteptat. L-au inclus în echipa de negocieri pe Alexandru Vaida-Voevod. Era cu funcție mare în masonerie, iar negociatorii internaționali erau toți masoni. E trecut.
Astăzi, vă întreb, ce mari personalități avem? Niciuna. Nu avem un lider care să dea sens devenirii acestei țări. Avem la conduceri oameni mici. Lipsiți de orizont, incapabili să gândească viitorul. Unii sunt profitori cinici. Ceilalți impotenți, neputincioși să creeze și să urmărească un ideal. Noi îi alegem, se zice. Dar avem de unde alege? Nu. Așa că, aidoma cum suntem noi, astăzi, fără conștiință națională, indiferenți, așa sunt și liderii noștri. Cum spunea marele filosof german, Hegel, fiecare popor are istoria și conducătorii pe care îi merită.
Tristan MIHUȚA